Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Sloganom Svježe, mlado i kvalitetno reklamiraju se dizajneri

Dan D organizira Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) i agencija Pepermint u industrijskoj arhitekturi nekadašnje klaonice
06. lipnja 2011. u 21:30 0 komentara 1 prikaza
'Dan D studenti'
Foto: 'MARIO PAVLOVIC '

S novim sloganom “Svježe, mlado, kvalitetno” krenuli su ove godine dizajneri do 35 godina na Dan dizajna, koji će se u napuštenim prostorima stare klaonice u Heinzlovoj ulici održati 11. i 12. lipnja. Dan D organizira Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) i agencija Pepermint. Uz središnji dizajnerski sajam na kojemu sudjeluju mladi kreativci ove će se godine održati i D-market, sajam na kojemu će mladi dizajneri ponuditi svoje proizvode trgovcima i proizvođačima.

Kupiti domaći “brend”

Iako su mnogi domaći dizajnerski predmeti još uvijek skupi zbog činjenice što je glavnina još u prototipovima, studenti dizajna krče sebi i svojim kolegama put prema tržištu. Nedavno je grupa “Reaktor” u suradnji s HDD u Muzeju suvremene umjetnosti održala uspješnu prezentaciju, prodaju i javnu radionicu za popravak i (re)dizajniranje premeta. Kako bi se dobar dizajn umnožio, ove su se godine domaći autori produkt-dizajna, koji su obrnuli strategiju, okrenuli malim serijama te se ove godine već predstavili na Milanskom Salone del Mobile. Na Danu D gostuju i dizajneri iz regije Young Balkan Designers i Kafane.

Gosti iz inozemstva

Prema riječima Ire Payer, predsjednice HDD-a, “svrha ovog projekta je isticanje dizajnerskoga potencijala, da dizajneri pokažu što sve znaju i što rade. Želimo im dati prostor i priliku da se pokažu najširoj javnosti, prezentiraju se poduzetnicima (svojim potencijalnim klijentima) te razmijene iskustva s kolegama iz drugih zemalja regije”. U Zagreb dolaze i dizajnerske zvijezde poput Nizozemca Chrisa Kabela te Louise Schouwenberg, kritičarke dizajna, predavačica na Akademiji dizajna u Eindhovenu i suradnica vodećeg svjetskog magazina o dizajnu interijera FRAME. Bit će s nama i splitski dizajner Zoran Jadrejčić, koji sada živi u Milanu. Na Danu D bit će dodijeljene i nagrade stručnoga žirija i nagrade publike.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.