Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teške 200 milijuna dolara

Slike koje nisu viđene od 2. svjetskog rata stižu na aukciju

Christie's
08.08.2021.
u 10:40

Impresionistička kolekcija američkog tajkuna Edwina L. Coxa ide na aukciju u kući Christie's.

Impresionistička kolekcija naftnog tajkuna i filantropa Edwina L. Coxa iz Dallasa u studenome ide na aukciju u Christie’s.

Sadrži 25 slika, uključujući i Vincenta van Gogha i Gustava Caillebottea, a procjenjuje se da će donijeti oko 200 milijuna dolara. Likovna zajednica doslovno drhti od uzbuđenja jer neke od tih slika na aukciji će biti viđene prvi put uživo još od prije Drugog svjetskog rata. Teksaški milijarder Cox preminuo je krajem 2020. u 99. godini, a kolekciju je skupljao 60 godina.

Kolekcionari i čelnici muzeja trljaju ruke jer neka djela su “prilika koja se dobiva jednom u životu”.

Posebno to vrijedi za Caillebotteova “Mladića na prozoru” iz 1887. procijenjenog na 50 milijuna dolara te Van Goghov pejzaž s kolibom među maslinama i čempresima iz 1889., procijenjen na 40 milijuna dolara. Bit će ponuđene i slike Claudea Moneta, Alfreda Sisleya i Édouarda Vuillarda, no Christie’s još nije otkrio detalje o tim lotovima. 

Komentara 1

MA
Matrix5
23:51 22.08.2021.

Jos se nist nezna a kaj se zadnjih godina tocno zna?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije