Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bauerova 33

Slikar Dubravko Mokrović Brada izlaže u galeriji Zvonimir

dubravko mokrović brada
arhiva
14.03.2012.
u 18:45

Izlaže se tridesetak recentnih radova većih formata u tehnici ulje ili akril na platnu, a na otvorenju će svirati i rock-bend Prazna lepinja

Izložba slikara Dubravka Mokrovića Brade otvara se u galeriji Zvonimir, Bauerova 33, u petak 16. ožujka u 19 sati gdje će se predstaviti tridesetak posljednjih slika većih formata, tehnike ulje ili akril na platnu.

Dubravko Mokrović rođen je u Zagrebu 1953. Na slikarskoj sceni pojavljuje se zadnjih desetak godina iako cijelog života druguje s kistom i bojama. Izlagao je na samostalnim izložbama u Zagrebu, Mostaru, Osijeku, Zaboku, Novalji, Velikom Taboru, Pragu (Češka)... Sudjelovao je na likovnim kolonijama u Neumu, Čapljini, Stubičkim toplicama, Metkoviću, Belom manastiru, i drugdje. U mladosti se osim slikarstvom bavio i glazbom, koja je česta tema njegovih slika.

O njegovu slikarstvu u predgovoru kataloga Stanko Špoljarić, među ostalim, piše i ovo: …“Mokrović se ne zatvara u cikluse, istina, postoji niz srodnih slika u slijedu, no s obratima koji slijede. Nisu to pomaci nego potresi proizišli iz elementarnosti slikarske energije, naboja koji se ne smiruje samozadovoljstvom trenutka. Možda se ponekad Mokrović i želi svidjeti, slikarskom kultiviranošću izreći odu i gradovima i prirodi, ljepoti u silnicama boje i oblika, no autentičnost života, i gruba i banalna, uznemirujuća i nerazumljiva, za njega je na višoj cijeni…“ I dalje: „…Ali ispod epiderme površine (temperatura stvaranja) izjednačuje se, jer i vedrina i tjeskoba, bliskosti i otuđenja, dobronamjernost i ironija do sarkazma, stanja su urasla u mokrovićevsku likovnu logiku. Jedinstvenu u raznolikosti, s figurama anatomski uslovljenim i proporcijski razvedenim, naglašeno postavljenim u prvi plan ili povučenih u slojevito strukturirani prostor. Označen i mrežom crtovlja, kako obrubnicama vitrajne čitkosti tako i linijama s nemirnošću drhtaja. Karakter linije ponajbolje govori o tematskom opredjeljenju, jer svojevrsna arhitektonska konstruktivnost ili intimistička tanahnost moraju biti jeka raspoloženja…“

Na otvorenju izložbe  nastupa rock-sastav Prazna lepinja.

Izložba se može razgledati do 28. ožujka u radno vrijeme galerije Zvonimir: radnim danom od 10 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije