Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žensko tijelo

Slavenka Drakulić tvrdi da društvo odlučuje o ženskom tijelu

slavenka drakulić
arhiv vl
19.10.2010.
u 13:54

Na tribini o ženskom tijelu u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu gostovale su Slavenka Drakulić i Andrea Zlatar. Povod za tribinu bila je netom objavljena knjiga A. Zlatar "Rječnik tijela" koju je objavila Naklada Ljevak.

Žensko tijelo i dalje je profitabilno. Žao mi je što feminizam nije izborio svoju posljednju bitku i to onu u vezi sa ženskim izgledom. Ako gledate fotografije žena snimljenih prije pedeset godina, vidite da su žene tada bile dvadeset, trideset kilograma teže. Gdje su se istopili ti kilogrami u samo pedeset godina? Istopila ih je kultura. Danas pedeset posto djevojčica u SAD-u želi biti mršavije i odlučuje se na dijetu od malih nogu – rekla je na tribini o ženskom tijelu u knjižnici Bogdana Ogrizovića poznata hrvatska književnica Slavenka Drakulić.

– Reklame koje koriste žensko tijelo u vama kreiraju nezadovoljstvo na umjetan način. Uz to, danas je sramotno biti star – tvrdi S. Drakulić, koja misli da i dalje živimo u patrijarhatu u kojem žena mora rađati u braku, a nad čime društvo želi imati vlast. Povod za tribinu Kristijana Vujičića bila je nova knjiga Andreje Zlatar “Rječnik tijela”.

– Dvadesetih godina 20. stoljeća žene su umirale zbog korzeta. Obdukcije je pokazale da su im crijeva dolazila do grkljana. No, društvo je od njih tražilo takvo odijevanje – kaže A. Zlatar, koja misli da žene danas gube pravo na oblikovanje svog izgleda, tj. identiteta.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:49 19.10.2010.

NEMOJTE BITI LJENI KOPIRATI OVO I ZALJEPITI GORE NA WWW. pogledajteee http://www.ultrasonline.com/ref/loza11/

AL
almada
02:18 20.10.2010.

bilo mi je drago prisustvovati tribini. jedna tema me osobito zaitrigirala. radi se o sazrijevanju djevojaka i prelaska u pojam žene. koliko sam razumjela Slavenka bi branila kćerki da rano stupi u seksualne odnose, ali pravi motiv ne razumijem. baš majčinstvo je dokaz ženstvenosti, bez obzira na tjelesne promjene i početak deformacije tijela u žena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije