Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crtani romani šou

Slaven Gorički otvara knjižaru posvećenu stripu: "Rekli su mi da sam trebao otvoriti kafić"

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
28.07.2020.
u 10:20

Direktor Crtani romani šoua u Prolazu sestara Baković otvara knjižaru posvećenu stripu.

Direktor Crtani romani šoua Slaven Gorički kao petogodišnjak u ruke je dobio Zagora, zlatnu seriju “Noć užasa”, i uz njega naučio čitati, postao stripofil i od tada toj “zarazi” nema lijeka. Niz godina na čelu je CRŠ-a, u Hrvatsku je doveo najvažnije crtače današnjice, a sada, u vrijeme dok je kultura pomalo na čekanju, u centru Zagreba, u Prolazu sestara Baković, otvara knjižaru specijaliziranu za strip.

Aktualna izdanja i rariteti

Zvuči ludo, kaže, rekli su mu: “Bolje da si otvorio kafić”, ali uvjeren je da je na pravom putu. Na strip ne utječe ni korona jer on ima svoju publiku od 7 do 77 godina, konstantna je. Netko neće kupiti “Zagora” ili “Alana Forda”, ali kupit će “Bouncera” ili “Usagija”, tako da interes teče kao rijeka.

– Želja za ovakvim prostorom postoji godinama jer CRŠ nema svoj prostor i osuđeni smo na nalaženje po kafićima, a i posljednjih 15 godina skupio sam puno materijala i originalnih crteža, plakata, grafika i knjiga o stripu i stripova. Od 2017. CRŠ se počeo baviti i izdavaštvom, objavljivati nagrađivani serijal “Usagi Yojimbo” pa potom i “Tarzana” i “Bouncera”, a od kolovoza i “Spidermana”, i sve se poklopilo – govori Gorički. Otvorenje knjižare je 31. srpnja u 10.30 sati, u ponudi imaju sva relevantna izdanja koja izlaze u Hrvatskoj, svoja, ali i izdanja Fibre, Sandorfa i Hangara.

– Od originalnih tabli imamo dosta Marvelovih stvari, recimo “Punishera”, a nabavljao sam ih putujući Europom po festivalima, kada sam upoznao i dosta galerista i kolekcionara. Ima i originala naših crtača koji rade za inozemne izdavače poput Gorana Parlova i Esada Ribića pa “Alana Forda”, “Zagora” ili “Modesty Blaise”, iz koje imam originalnu pasicu iz prve epizode što je jako rijetko i košta oko 1200 dolara – govori Gorički, koji je svojedobno pokušavao u Hrvatsku dovesti Moebiusa, no kako je autor 2012. preminuo, ostaje ideja da se u Zagrebu održi izložba njegovih radova, čime će se Slaven Gorički također baviti jer u sklopu knjižare ima i podrumski izložbeni prostor.

Izložba u čast Zerocalcareu

– Ako i uspijemo u toj ideji, trebat ćemo veći prostor od našeg jer Moebius je genije od kojeg nema dalje. A mi ćemo ovdje uskoro organizirati izložbu novinskog Spidermana Johna Romite i objaviti tu knjigu. Osim toga, lani smo objavili i Zerocalcareovu knjigu “Pasančevo proročanstvo” i plan je u rujnu objaviti i njegovu drugu knjigu te napraviti izložbu posvećenu tom autoru. Njegovi stripovi posljednjih su godina najčitanije i najprodavanije knjige u Italiji. Na festivalima u Italiji uvijek me šokira red za njega u kojem stoji po 3000 ljudi – kaže Gorički. Novo izdanje CRŠ-a, koje se trebalo održati u svibnju, održat će se u novom terminu od 25. do 27. rujna, u skladu s epidemiološkim mjerama u Tvornici kulture. Očekivano će izostati inozemni gosti, a potpisivanja i crtanja za publiku bit će održana na terasi Tvornice.

– Lani smo imali više od 4000 posjetitelja pa sad moramo pripremiti 4000 maski – našalio se za kraj Gorički.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije