Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Slaba forma dobitnice Zlatnog medvjeda

Trećim filmom, na žalost, Jasmila Žbanić napravila je nekoliko koraka unatrag i sigurno je da spoj farsične komedije i drame nije dobro sjeo
10. listopada 2014. u 09:00 1 komentara 519 prikaza
Otok ljubavi

Nakon filma "Na putu", napisao sam da bi bilo zanimljivo vidjeti film u kojem redateljske vještine Jasmile Žbanić neće biti podupirane velikim društvenim angažmanom (temom) koji, budimo iskreni, olakšava put prema svjetskim festivalima i nagradama. "Na putu" je bio bolji i manje tenzičan film od debija "Grbavice" kojom je osvojila berlinskog Zlatnog medvjeda i sazrijevanje nesumnjivo talentirane i važne redateljice na ovim prostorima bilo je očito.

Trećim filmom, "Otok ljubavi", na žalost, Jasmila Žbanić napravila je nekoliko koraka unatrag; film drukčiji po temi i prosedeu, daleko manje društveno ambiciozan od prethodnika, ima doduše u temelju i škakljivu temu homoseksualnosti, pa i poligamije. No, razina je previše plitka da bi film pokrenuo ikakve ozbiljnije rasprave kao što je "Grbavica" potaknula temu ratnih silovanja, a "Na putu" problem vehabizma u BiH. Teško je reći gdje je s "Otokom ljubavi" krenulo loše, ali sigurno je da spoj farsične komedije i drame nije dobro sjeo.

Slika (fotografija, kostimi...) dobro pogađa pomalo nadrealan ugođaj na otoku punom turista gdje, među ostalima, ljetuju Bosanac Grebo i njegova žena Francuskinja, a na kojem je zaposlena njezina bivša ljubavnica Flora. Osim što se rasplamsava stara lezbijska ljubav, čudnim (nespretnim) spletom okolnosti s Florom započne ljubovati i Grebo, da bi u nastavku film dvojio želi li biti "Žikina dinastija" ili "Razum i osjećaji". Bilo bi bolje da se redateljica manje zanosila stilom kao nadomještajem za izostanak pravih motivacija (posebno su problematični nagli, trashy zumovi), a da se više pozabavila svojim junacima.

Šteta jer je oko ovog filma bilo nekoliko kontroverzi. Ovakvim rezultatom premijer Milanović dobiva šlagvort za nastavak svoje poznate medijske polemike s redateljicom. A još je veća šteta što su alibi dobili i protivnici ideje HAVC-a, glavnog financijera "Otoka ljubavi", da hrvatsku kinematografiju povezuju sa svijetom i davanjem projekata redateljima iz drugih sredina. Što se Jasmile Žbanić tiče, njezin status nije doveden u pitanje, tek pomalo poljuljan, ali će sljedeći put morati dobro pripaziti što i kako radi.

>> 'Otok ljubavi' Jasmile Žbanić napokon u kinima

GOTOVO JE!
Izdržavanje kazne: Otkriveno kada se Mamić mora javiti sucu, može se i žaliti
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Avatar nathanael.opet
    nathanael.opet:

    Vrhunska umjetnica, vrhunski uradak... oprostite što se smijem... Jasmila? Jel to ona što hrvatskim političarima veli: marš iz Bosne! a istovremeno joj dajemo sredstva iz proračuna*?... koliko ono milijuna?... što kažu naši "prosvijetljeni" koliko bi se vrtića s tim novcem ... prikaži još! izgradilo? ... samo pitam.