Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Andrić

Školska knjiga objavljuje Sabrana djela nobelovca Ive Andrića

ivo andrić
arhiv vl
06.01.2012.
u 19:23

Školska kniga ove će godine objaviti prvo kolo Sabranih djela Ive Andrića. Priređivač je Krešimir Nemec, a ove se godine obilježava 120. godina od rođenja književnog nobelovca.

Ako je Hrvatska 2011. godine možda i presramežljivo obilježila pedeset godina od dodjele Nobelove nagrade piscu višeslojnog identiteta Ivi Andriću, puno će zvučnije obilježiti 120. obljetnicu Andrićeva rođenja. Andrić je, naime, rođen 9. listopada 1892. godine. Tako će zagrebačka Školska knjiga ove godine početi s objavom Sabranih djela jedinog južnoslavenskog nobelovca i to u dvanaest knjiga i dva kola. Prvo kolo sačinjavaju “Lirika i lirska proza _ Nemiri i Ex ponto”, “Mara milosnica i druge pripovijetke”, “Travnička hronika”, “Na Drini ćuprija”, “Gospođica” i “Prokleta avlija”. Sve će knjige biti popraćene iscrpnim pogovorom akademika Krešimira Nemeca te rječnikom manje poznatih riječi i pojmova, kao i popisom povijesnih osoba s kratkim biografijama. Planirani rok izlaska knjiga iz prvog kola je konal lipnja 2012. godine, dakle uoči obilježavanja 120. godišnjice Andrićeva rođenja.

Zanimljivo je da je krajem prošle godine Društvo hrvatskih književnika već objavilo pretisak “Nemira” koji je darovalo svojim članovima i uzvanicima na božićnom domjenku. U drugom kolu Andrićevih djela, Školska će knjiga objaviti knjige “Pripovijetke II”, “Omer-paša Latas”, Znakovi pored puta”, “Eseji, kritike, pogledi” te “O umjetnosti i stvaralaštvu”, “Staze, lica i predjeli” te “Sveske”. Planirani rok izlaska drugog kola knjiga je studeni 2013. godine. Priređivač knjiga je akademik Krešimir Nemec, a urednica Miroslava Vučić. Školska knjiga već je objavila Sabrana djela Marije Jurić Zagorke i Ranka Marinkovića, a u toku je objavljivanje Sabranih djela Ivana Aralice. Tako će do početka studenog biti objavljeno treće kolo Araličinih djela i to sa romanima “Knjiga gorkog prijekora”, “Svetišni blud”, “Sunce”, “Majka Marija” i “Runolist”, te dopunjeno novo izdanje kratkih proza “Pir ivanjskih krijesnica”.

Ključne riječi

Komentara 1

BU
budisvoj
22:29 06.01.2012.

Aleluja! Večeras gledah kako je dotičnom Andriću pri dodjeli \"Nobela\"sviran \"marš na drini\". Neka me netko demantira?!: Hrvatski pisac?. Pih!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije