Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Skokom u pop-kulturu Željko Kipke odaje počast temelima nadrealizma

U prostoru MSU Black Box zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti otvorena je izložba Željka Kipkea “Magnetic Sounds”.
26. studenoga 2020. u 12:19 0 komentara 186 prikaza

U prostoru MSU Black Box zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti otvorena je izložba Željka Kipkea “Magnetic Sounds” nazvana po njegovu najnovijem filmu koji je, pak, potaknut obilježavanjem stote obljetnice literarnog djela “Les champs magnetiques” koje su 1920. godine potpisali nadrealisti André Breton i Philippe Soupault.

Đuro Seder Živio sam u četiri sistema i nijedan nije idealan. Meni je najvažnija uvijek bila umjetnost

Riječ je o tekstu nezaobilaznom za razumijevanje nadrealističkih postupaka, a u kojemu su autori predložili istraživanje razumom nesputanog oblika jezika što je rezultiralo automatskim pismom, objašnjavaju MSU-ovci. Afektivni istraživač nadrealističkih strategija, Kipke, je dopustio da upravo slučaj bude montažer filmskih prizora koji će u posjetitelja stvoriti niz fantastičnih asocijacija jer je riječ, kako Kipke tvrdi, o filmu koji stvara vezu „između svih mogućih i nemogućih stvari na ovome svijetu“. Uz najnoviji film, publici će biti predstavljeni i Kipkeovi filmovi “Unyielding Look into the Future“ iz 2013., i “Bulevar devet života u 12 figura i P.S.“ iz 2012., odnosno slikarske instalacije koje tvore neuobičajene veze s predstavljenim filmovima.

– Bolji poznavatelji Kipkeova opusa mogli bi se pitati odakle dolazi ovaj sadržajni salto u pulp kulturu? Naime, Kipkea određuje sakupljanje i istraživanje predmeta poput starih filmskih časopisa, derivé stvarnim i izmišljenim bulevarima, njegov univerzum nastanjuju „staze koje se račvaju, smrt, Borges, Kiš, Sebald ili Cortázar“. Međutim, zavirimo li u povijest nadrealizma, otkrivamo da je 20-ih godina prošlog stoljeća nadrealistički pokret crpio nadahnuća iz tamne strane takozvane niske kulture – kaže kustosica Leila Topić.

140. rođendan MUO Iz 154 tone šute nastale nakon potresa spašavali smo originalne Bolléove cigle

Ona dodaje kako je nadrealistički Panteon 20-ih godina nastanjivao duhoviti serijski ubojica Modrobradi iz Gambaisa kojega je porota jednoglasno osudila te kasnije tražila njegovo pomilovanje zbog istančanog galgenhumora. Tu je bio i Fantomas, elegantni lik specijaliziran za osobito nasilna ubojstva, spektakularne pljačke ili katastrofe monumentalnih dimenzija kojega su Nadrealisti proglasili izravnim nasljednikom Lautréamonta, rođakom Rimbauda ili Apollinaireovim bratom. Kipkeova posveta nadrealizmu u MSU Black Boxu izložena je do 17. siječnja 2021.

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.