Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Skladatelj Matko Brekalo uoči praizvedbe njegova djela na MBZ-u: “Muzički biennale Zagreb za mene znači sve, tamo sam krenuo”

Matko Brekalo
Davor KIBEL
25.05.2021.
u 10:44

Drugi programski blok MBZ-a kreće 27. svibnja i traje do 29. svibnja

Ključni domaći festival suvremene glazbe svoje je slavljeničko izdanje iznimno “prelomio” u četiri bloka, zbog epidemiološki izazovne situacije. Prvi blok, kao i MBZ Open Air u sklopu kojeg je održan festival jazz.hr, već je iza nas, a sada slavlje ide dalje – drugi programski blok MBZ-a kreće 27. svibnja i traje do 29. svibnja. Očekivano, organizacijski tim na čelu s umjetničkom ravnateljicom Margaretom Ferek-Petrić pripremio nam je koncerte, instalacije, kreativne radionice za djecu i predavanja. Nekoliko skladatelja predstavit će publici svoja djela, a jedan od njih je i naš mladi skladatelj Matko Brekalo. Njegovo djelo "Gaul" praizvest će Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem dirigentice Yalde Zamani, a Brekalo nam je uoči koncerta otkrio što za njega znači Muzički biennale Zagreb te odakle crpi inspiraciju za svoja djela.

"Iz svog osobnog gledišta, meni Muzički biennale Zagreb znači sve, jer sam s njime krenuo. Tamo sam stekao prva iskustva, a prvi put sam se tamo pojavio 2017. godine kao mladi student kompozicije i glazbene pedagogije. Volontirao sam na MBZ-u i tamo sam stekao prve kontakte te sam dobio prvi uvid kako sve to izgleda na tako velikim i važnim festivalima. Nakon toga sam počeo dobivati i narudžbe za skladbe od festivala. Svakako smatram da ono što meni znači MBZ, isto bi to trebalo značiti i mladim studentima. MBZ sada otvara svoja vrata s Knapanjem i ostalim inicijativama, za što mislim da je ekstremno pohvalno i jako bitno za mlade skladatelje. Muzički biennale Zagreb održava se već 60 godina i održava svoju reputaciju vrlo dobro", ispričao je skladatelj Matko Brekalo o tome što MBZ znači za njega kao skladatelja. Otkrio nam je i nešto više o djelu koje sprema za ovogodišnje izdanje MBZ-a.

"Odabrao sam Francusku kao općenitu tematiku, gledajući i slušajući filmove i serije kroz ovu cijelu korona-krizu. Tako mi je inspiracija i dolazila, kroz sadržaje sa strane. U svom djelu sam se bazirao na povijesno razdoblje dok su Francuska i Njemačka bile jedan teritorij, naseljen takozvanim barbarskim plemenima i slično. To je neka vrsta moje inspiracije za skladbu", ispričao je. Osvrnuo se i na to gdje inače crpi inspiraciju za svoja djela.

"Ovo djelo nije dio mog standardnog repertoara. Inače me inspiriraju razni sociološki konteksti, promjene unutar društva, čak i neke psihološko-fiziološke promjene koje se vide kod mlađih generacija, s obzirom da sam ja i nastavnik u srednjoj školi. Puno radim s djecom i već sada vidim neku problematiku koja se veže uz digitalne platforme i društvene mreže koje oni koriste. To je neki fenomen novog društva koje se stvara i novih generacija koje dolaze i stalno su okružene utjecajem tehnologije na čovjeka. Uvijek pokušavam u svojim skladbama iznijeti dobrobit i negativnost tehnologije i težnje povratku čovjeka na analogno", zaključio je Matko Brekalo.

Cijeli program Muzičkog biennala Zagreb možete pogledati OVDJE.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije