Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlet u SF

Sjećate li se najluđeg hrvatskog horora iz 1981.?

16.01.2020.
u 14:30

Film Dušana Vukotića gledan danas nasmijat će vas do suza. Glume Ljubiša Samardžić, Žarko Potočnjak i Ksenija Prohaska te mali Rene Bitorajac

Sjećate li se filma "Gosti iz galaksije"? U pitanju je hrvatsko-češki dugometražni film iz 1981. godine kojeg je režirao Dušan Vukotić. Jedan je od rijetkih znanstveno-fantastičnih filmova u hrvatskoj kinematografiji. Filmske lokacije snimane su u Dubrovniku, a interijeri u slavnom češkom studiju Barandov.

Specijalne efekte napravio je Jan Svankmajer dok je kostime izradila Jasna Novak. Pored Ljubiše Samardžića, Žarka Potočnjaka i Ksenije Prohaske, u filmu glumi i tada mladi debitant Rene Bitorajac. Gosti iz galaksije mogli su se pogledati u kinima mnogih zemalja, od tadašnje Čehoslovačke, Zapadne Nemačke, Poljske, Španjolske, Italije pa čak i Kube. 

1/3

U povijesti filma ovog prostora teško je naći bizarniji film: neobični junaci, posjeta heroine Andre iz svemira, nudisti koji traže susret s vanzemaljcima, muškarac koji razvije dojke kako bi nahranio dijete i čudovište koje pobije svoje domaćine.
Radnja ide nekako ovako...Iako radi kao vratar u hotelu, Robert je opsjednut ZF-om i namjerava napisati roman o trojici androida-vanzemaljaca, Andri i dvoje djece Targu i Ulu, koji stižu na Zemlju sa nekog naprednog planeta iz daleke galaksije Arkana. Međutim, stalno ga ometaju djevojka Biba i susjed Tino, fotograf. 

Kolega mu savjetuje da u priču ubaci neko čudovište jer bi samo tako mogao privući pažnju čitatelja, pa Robert odluči djelomična ga poslušati ubacivši lik ogromnog ljubimca Mumua. Jedne noći čuje ženski glas na magnetofonu koji ga pozove na obližnji otok. On posluša, posudi čamac od Tonija i stigne na otok gdje se šokira kada primijeti troje vanzemaljaca iz svoje vlastite priče - Andru, Targu i Ulua. Kada se vrati kući, to ispriča psihijatru, te mu doda da je otkrio da posjeduje telurgiju, sposobnost materijalizacije svojih misli, kada je kao beba poželio mlijeka pa su iznenada njegovom ocu narasle grudi iz kojih ga je dojio.

Biba mu ne vjeruje pa ju iduće noći Robert povede do otoka. Tamo ponovno pronađu troje vanzemaljaca koji u svojem svemirskom brodu u obliku plave svjetleće kugle proučavaju usnulog čuvara te mu izvade srce. Biba se prestraši pa ju pretvore u kocku. Kada se natrag u kući ponovno pretvori u svoj pravi oblik, Biba se šokira i gradom se počnu širiti glasine o izvanzemaljcima. Skupina ronioca odlazi do otoka s harpunima, ali ih Targo napadne pucajući lasere iz očiju. To probudi još veću znatiželju turista koji masovno odlaze na otok i skinu se goli kako bi uvjerili izvanzemaljce da ne nose oružje, ali ih ne nalaze. Toni cijelo vrijeme pokušava napraviti fotografiju kako bi ovjekovječio taj događaj. Robert dobiva otkaz a kada se vraća kući, otkriva da su se vanzemaljci tamo premjestili. Andra ga fascinira te ju on nekoliko puta dodirne, no upravo tada upada ljubomorna Biba i nazove ju pogrdnim riječima. Ljubimac Mumu se oslobađa, poraste do visine od preko dva metra i napadne neke goste na zabavi, izbacujući vatru, pri čemu ubija nekolicinu njih. Naposljetku, Robert odluči otići sa Androm, Mumom, Targom i Ulom te napušta Zemlju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije