Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanje na Borisa Dvornika

‘Zvali smo ga Pape, bio je glumac s velikim G’

boris dvornik
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
16.04.2015.
u 08:15

Brojne uloge učinile su ga zaštitnim znakom Dalmacije

HNK Split danas će se prisjetiti legende, Borisa Dvornika, na obljetnicu njegova rođenja (16. travanj 1939.) . U programu „Boris“ u 18 sati projicirat će se videosnimke ulomaka iz predstava Šjora File, Ribarske svađe i Libar Marka Uvodića Splićanina te dijelovi nekih Borisovih televizijskih intervjua.

– Borisa smo u splitskom kazalištu svi zvali Pape. U svakom smislu on je za nas bio Pape. Bio je zapravo Kampanel! Mnogi mladi glumci neće imati sreću s takvom gromadom od umjetnika, jer Boris je to uistinu bio, stati na pozornicu. Svi se mi svakodnevno trudimo napredovati, educirati se, učiti vještinu tehnike glume, scenskog nastupa i pokreta. Ali stati s njim na scenu, vidjeti kako je on to radio, osjećati na sebi njegov pogled i čuti tu njegovu rečenicu, to je neprocjenjivo blago. To se nigdje ne može naučiti. Kad te Bog dotakne i blagoslovi takvim darom, onda to zvuči kao Boris. Zato je on kampanel, snaga, temelj kojem se čovjek opet i uvijek vraća – kaže glumac Trpimir Jurkić, direktor Drame HNK Split.

Naglašava da se prisjećaju Borisa Dvornika da bi ukazali i pokazali kako se radi pravo kazalište i kako je to biti glumac s velikim G. Boris je počeo glumiti sa 8 godina, a u kinematografiju ušao je glavnom ulogom u filmu Deveti krug s kojom je odmah stekao veliku popularnost. Neki od velikog broja naslova u njegovoj opsežnoj filmografiji su: Martin u oblacima, Kad čuješ zvona, U gori raste zelen bor, Licem u lice, Lito vilovito, Svanuće, Čovik od svita, Konjuh planinom, Ljubav i poneka psovka, Bablje ljeto, Život je masovna pojava, Družba Pere Kvržice, Lov na jelene, Živjeti od ljubavi, Okupacija u 26 slika, Kiklop...Nastupi u serijama Malo misto i Velo misto učinili su ga svojevrsnim zaštitnim znakom Splita i Dalmacije.

Boris je glumio i u kazalištu, ponajviše u dramama mediteranske i dalmatinske tematike, ali s ogromnim uspjehom i u operetama poput Tijardovićeve Male Floramye kao nezaboravni Šjor Bepo Pegula, Splitskom akvarelu i u Straussovu Šišmišu.. Među brojne njegove velike kreacije spada i Dujam Špurjan iz antologijske Šjora File, Murina iz Svečane večere u pogrebnom poduzeću te uloge u predstavama Ribarske svađe, Hamlet u selu Mrduša donja, Libar Marka Uvodića Splićanina, Dundo Maroje, Bljesak zlatnog zuba, Roko i Cicibela.. Neodoljiv scenski šarm i karizmatična energija učinili su ga besmrtnim.

>> Njegova karizma živi vječno! Prošlo je sedam godina od smrti Borisa Dvornika

Komentara 1

JO
joe12345
05:50 17.04.2015.

legenda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije