Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
život umjetnosti

Sjajne umjetničke prinove Moderne galerije u Zagrebu

Vlaho Bukovac Umjetnikova kći u vrtu, 1902., MGP-1116
Foto: Moderna galerija
1/4
03.02.2015.
u 13:30

Hrvatsko umjetničko dobro povećalo se za 365 vrijednih umjetnina, a svaku umjetninu prati intrigantna priča

Kad ljude pritisne kriza spašavaju se prodajom svojih najvrednijih stvari – u prvom redu umjetninama koje nude uglednim institucijama poput zagrebačke Moderne galerije. Na taj se način i svjesno obogaćuje hrvatska umjetnička baština, jer vlasnici umjetnina vrijedna djela prodaju, ali i daruju ustanovama od povjerenja ono što ne smije progutati mrak. Moderna galerija upravo izlaže takve prinove.

Dorin sin darovatelj

- Među 146 eksponata čak je 4/5 darovanih umjetnina, a samo 1/5 otkupljenih u posljednjih pet godina – kaže nam L. Bošnjak Velagić, uz ravnateljicu MG-a Biserku Rauter Plančić, autorica izložbe umjetnina izabranih među 375 pristiglih u MG od 2009. do 2014. godine. Uz njih su, kaže nam, vezane mnoge šarmantne pa i romantične priče. Zanimalo nas je koji su rariteti među izlošcima.

– Svakako je to portret Dore Pejačević iz 1917. Maksimilijana Vanke. Kad je imao 88 godina, darovao nam ga je Dorin sin, pok. Teodor Lumbe. To je jedini slikani portret Dore Pejačević koja je umrla od sepse na porodu, pa gospodin Lumbe majku nije ni upoznao. Otac mu je bio austrijski časnik, malo je govorio o majci, pa je Teo tek u odrasloj dobi počeo istraživati značaj svoje majke za hrvatsku glazbu. U dogovoru s obitelji, darovao je Vankin portret Modernoj galeriji i hrvatskoj javnosti. Rekao je da je Hrvatska domovina njegove majke, gdje je ona bila sretna – kaže Lada Bošnjak Velagić.

Među eksponatima su i tri remek-djela koja, kažu autorice izložbe, daju pravi uvid u razvoj hrvatske moderne i samih autora – "Na Dravi" Krste Hegedušića (1960.), "Put u vječnost" Gabrijela Jurkića (1918.) i "Umjetnikova kći u vrtu" Vlahe Bukovca (1902.) (naslovna fotografija).

Bukovčevu je sliku ravnateljica Rauter Plančić otkupila od Škole za djecu s posebnim potrebama. Jurkićevu pak sliku, koju je povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski ocijenila vrhuncem simbolističkog slikarstva u Hrvatskoj, Modernoj je galeriji prodala umjetnikova obitelj.

Hegedušić u Vjesniku

Kad je 1917. slikar Zlatko Šulentić portretirao dr. Stjepana Pelca nije ni slutio da će to biti jedna od najvažnijih slika hrvatskog ekspresionizma, kaže nam L. Bošnjak Velagić. Slika se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu. Triput je Šulentić portretirao dr. Pelca, a dva nam je portreta sada oporučno darovao sin dr. Pelca, inženjer Ivan Pelc kojega je u djetinjstvu Šulentić također portretirao...

Hrvatski emigrant Danny Tortich koji je umro na Floridi bio je u posjedu slike "Sudbina" Jose Bužana iz 1934. koju je oporučno ostavio Modernoj galeriji. O tome je MG obavijestila Bazilika Srca Isusova iz Palmotićeve ulice. Intrigantna je i priča o Hegedušićevoj slici "Na Dravi" koju je na prodaju ponudila izdavačka kuća Vjesnik.

U predstečajnom postupku svakako će joj dobro doći 150 tisuća kuna koliko ju je Moderna galerija platila sredstvima sponzora. Nekadašnji SOUR Vjesnik posjedovao je mnoge umjetnine po uredničkim sobama. U raspadu SOUR-a mogle su, radi nepoznavanja umjetnosti, završiti na otpadu, a možda neke i jesu...

>> 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije