Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filharmonija

Sir Neville Marriner i Šerbedžija u suiti na temu Shakespearea

'07.03.2013., Zagreb - Slavni engleski dirigent Sir Neville Marriner na probi sa Zagrebackom filharmonijom i glumcem Radom Serbedzijom. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
14.03.2013.
u 16:54

Neumorni glazbenik svoju je veliku energiju pokazao i u živom i strastvenom razgovoru sa studentima i učenicima glazbenih škola

Za manje od mjesec dana engleski maestro Neville Marriner proslavit će 89. rođendan. Impresivne godine, impresivna umjetnička karijera i u svakom pogledu impresivan čovjek čiju energiju životna dob kao da nije ni okrznula.

Tako je u srijedu, nakon pokusa s orkestrom Zagrebačke filharmonije, proveo još sat vremena u razgovoru s učenicima srednjih glazbenih škola iz Zagreba i Samobora te studentima, članovima Zbora Muzičke akademije. Bio je užitak gledati i slušati i te mlade kako na sjajnom engleskomk jeziku maestra zasipaju pametnim pitanjima, kao i njega koji im s puno strasti i radosti odgovara.

Od neznalice do eksperta

Jedna od tema o kojoj se razgovaralo bila je i snimanje antologijskog filma \"Amadeus\" Miloša Formana. Za taj brojnim Oskarima nagrađen film maestro Marriner je, skupa sa svojim slavnim orkestrom St. Martin In The Fields, snimao Mozartovu glazbu u londonskom studiju, a glazbenici u Pragu, gdje se snimao film, na tu su snimku kasnije samo statirali. - Kad je došao na prvi razgovor k meni Forman nije imao pojma o Mozartu i njegovoj glazbi, ali do kraja snimanja postao je jedan od najvećih svjetskih stručnjaka - prisjetio se maestro Marriner svoje suradnje s velikim češkim i holivudskim filmskim redateljem.

Program koji je sinoć u Lisinskom izveden u Plavom ciklusu, a večeras, u petak, bit će ponovljen u Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmonije, također je nadahnut jednim velikim filmom. To je ekranizacija Shakespeareove drame \"Henrik V\" iz 1944. godine s Laurenceom Olivierom u naslovnoj ulozi. Veliki engleski skladatelj William Walton napisao je za taj film glazbu, a iz nje kasnije napravio suitu koju je maestro Marriner odabrao za svoj ponovni nastup u Zagrebu.

Benjamin Britten i Händel

Na to ga je, dok je posljednji put gostovao u Zagrebu, potaknuo susret s Radom Šerbedžijom koji sada nastupa kao narator, govoreći monologe iz slavne drame. U programu još sudjeluju i Zbor Muzičke akademije te Zvjezdice, a na rasporedbu su i skladbe G. F. Händela i Benjamina Brittena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije