Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Sinjska alka uz jubilej dobila i Leksikon

VAD i Matica hrvatska objavili su Leksikon Sinjske alke
02. kolovoza 2015. u 14:10 2 komentara 118 prikaza
Leksikon Sinjske alke
Foto: Arhiv VL

        Nakon prvog sveska svoje Enciklopedije, Matica hrvatska objavila je uz Viteško alkarsko društvo iz Sinja i jedinstveni Leksikon Sinjske alke. Iznimnu monografiju uredio je Stipe Botica, a knjigu urednički potpisuje Romana Horvat. Na gotovo 300 stranica Leksikon se bavi viteškim običajima koji se kroz tri stoljeća njeguju u ustaničkom Sinju.

Botica ističe da je abecedarij pojmova oblikovan i usuglašen prema uradcima Marka Grčića i Ive Dalbella, dok je u radu na Leksikonu sudjelovalo tridesetak upućenih autora. Kako je u VAD-u dokumentacija oskudna i nesređena, morala se skupljati iz raznih izvora. Kako se Alkom često manipuliralo iz političkih i ideoloških razloga, autori ističu da se ni u Leksikonu nisu mogle objektivno valorizirati sve činjenice iz njezine tristostoljetne povijesti.Autori ističu da su im ciljevi bili metodičnost, preciznost, točnost, dosljednost, istinitost (objektivnost) i sustavnost.

U svakom slučaju, objava Leksikona koji donosi niz atraktivnih povijesnih i aktualnih fotografija i karata, veliki je doprinos slavlju kojim će cijela Hrvatska proslaviti 300. obljetnicu Sinjske alke ovog tjedna.    

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • rio:

    Još jedan milijun kuna novca poreznih obveznika bačen u vjetar. Novac koji je mogao biti doniran nekom od mnogih siromašnih hrvatskih branitelja i obitelji. Glavno da si je matičina vrhuška međusobno podijelila velike honorare a knjiga će kao i sve ... prikaži još! druge koje je tzv. Matica hrvatska do sada napravila (kao i tzv. "Enciklopedija MH" koja je, usput, čista "copy-paste" produkcija!) završiti u smrdljivom podrumu njihove zgrade.

  • EnciklopedijaMH:

    Hočemo Denisa Derka za predsjendika Matice hrvatske!