Naslovnica Kultura Knjige

Šibenski klasik Ivo Brešan napisao roman o De Sadeu "Prokletnici"

Zagrebački Profil objavio je novi roman šibenskoga klasika Ive Brešana "Prokletnici". Glavni junak romana je hrvatski kazališni redatelj koji otkriva da je potomak de Sadea.
31. kolovoza 2010. u 13:09 0 komentara 140 prikaza
ivo brešan
Foto: arhivska slika

Kada frustrirani hrvatski kazališni redatelj Miran Šegota, rodom iz Senja, otkrije da mu je zloglasni Marquis de Sade izravni predak, počinje drama koja pokreće novi roman šibenskoga literarnog klasika Ive Brešana.

Biografija de Sadea

U “Prokletnicima” Brešan vrlo tečno i pitko ispisuje biografiju samog De Sadea, u koju upliće i štiklece iz hrvatske stvarnosti zahvaljujući hrvatskom zlosretnom junaku. Prelamanje prošlosti i sadašnjosti ukrašeno je brojnim prikazima seksualnih opačina kojima je De Sade poklonio svoje prezime. No, Brešanov roman prije je povijesna freska vremena u kojem je živio francuski markiz, nego autentična erotska literatura. Sadizam, nekrofilija i fetišizmi svih mogućih vrsta za Brešana nisu samo krivična djela ili moralno neprikladne seksualne aktivnosti, nego i povodi za propitivanje društvenih i civilizacijskih normi te inspirativni literarni poticaji. A u te poticaje Brešan uvrštava i izmišljene, ali moguće tekstove iz hrvatskoga dnevnog tiska kako bi podrctao aktualne De Sadeove misli.

Totalna groteska

Vješto gradeći radnju u kojoj lik Mirana Šegote doživljava nevjerojatne peripetije, pri kraju romana Brešan neopravdano ulazi u zonu totalne groteske, pa knjiga gubi na snazi i uvjerljivosti. No, Brešanovo spisateljsko umijeće pouzdana je pozivnica za čitanje žestokih “Prokletnika”.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.