Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Igrama

Šibenska „Škrtičina“ na taraci tvrđave Revelin

Škrtičina, HNK Šibenik, DLJI, 2013.
arhiva DLJI
16.08.2013.
u 10:41

Likovima su promijenjena imena, ali i karakterne crte, pretvoreni su u ljude dalmatinskog podneblja. Tako „Škrtičina“ nije samo još jedna adaptacija Molièrova „Škrtca“ već originalna predstava puna dalmatinskog i šibenskog humora

U sklopu dramskog programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara u subotu, 17.kolovoza (u 21.30 sati, na taraci tvrđave Revelin) biti će izvedena nagrađivana predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku „Škrtičina“ u adaptaciji Marijane Nole po Molièru i u režiji Zorana Mužića.

Molièreov „Škrtac“ komedija je karaktera i jedna od najstarijih fabula u povijesti književnosti koja je u šibenskom kazalištu u adapataciji Marijane Nole postala „Škrtičina“, no adaptacija nije uključila samo jezičnu, već i kulturno-povijesnu lokalizaciju pa su likovi promijenili imena, ali i karakterne crte – pretvorili su se u ljude dalmatinskog podneblja i na satirički način prikazali život i običaje Šibenika i njegovih stanovnika u 19. stoljeću. Tako „Škrtičina“ nije samo još jedna adaptacija Molièrova „Škrtca“ već originalna predstava puna dalmatinskog i šibenskog humora, za koju se i kritika i publika slažu da bi zacijelo nasmijala i samog Molièra.

„Škrtičinu“ je režirao Zoran Mužić, scenografiju osmislio Branko Lovrić Caparin, kostimografiju Sara Lovrić Caparin, Sanja Vrančić koja potpisuje glazbu, Zorana Mihelčić osmislila je koreografiju, a glumački ansambl predvodi Joško Ševo kao Mate Arpun odnosno škrtac.Za ovu je ulogu Ševo nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta za glavnu mušku ulogu 2010. godine, Nagradom za najboljeg glumca na 17. festivalu glumaca i Nagradom „Fabijan Šovagović“ za najboljeg glumca na Danima satire.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije