Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Šest Zlatnih arena "Zvizdanu" Dalibora Matanića

Film "Zvizdan", produkcijske kuće Kinorama i producentice Ankice Jurić Tilić, proglašen je najboljim u nacionalnom programu 62. pulskog festivala
25. srpnja 2015. u 14:10 12 komentara 1511 prikaza
zvizdan
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Film "Zvizdan“, produkcijske kuće Kinorama i producentice Ankice Jurić Tilić, proglašen je najboljim u nacionalnom programu 62. pulskog festivala. Žiri mu je dodijelio Zlatnu arenu jer ima „sposobnost doprijeti do gledatelja svojom porukom kroz odlično artikuliranu narativnu strukturu i originalne glumačke izvedbe.“. Film je osvojio ukupno šest Zlatnih arena, među kojima još za režiju Dalibora Matanića, glavnu žensku ulogu Tihane Lazović, sporednu žensku ulogu Nives Ivanković, sporednu mušku ulogu Dade Ćosića i kostimografiju Ane Savić Gecan. Filmu je pripala i nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Njegov najveći takmac „Takva su pravila Ognjena Sviličića“ ostao je na na dvije nagrade, Zlatnim arenama za najboljeg muškog glumca Emira Hadžihafizbegovića i scenografa Ivana Veljaču, a respektabilne četiri Zlatne arene osvojio je film „Ti mene nosiš“ Ivone Juke: za najbolju debitanticu, mladu glumicu Helenu Beljan, snimatelja Maria Oljaču, glazbu Tehoua Tearda te vizualne efekte Zorana Čulića i Nebojše Rogića.

Zlatnu arenu za najbolji scenarij dobio je Josip Mlakić za „Imena višnje“ Branka Schmidta kojem je pripala i nagrada za najbolju montažu („Vesna Lažeta i Hrvoje Mršić). Zlatna arena za specijalne efekte pripala je Branku Repalustu za film „Svinjari“, za masku Mojci Gorogranc Petrushevskoj za film „Ljubav ili smrt“, a za oblikovanje zvuka Martinu Semenčiću za film „Rakijaški dnevnik“. Kao što se moglo predvidjeti, odlični dokumentarni program poslužio je u konkurenciji kao statist igranoj produkciji.

Najboljim filmom u međunarodnoj konkurenciji proglašen je „Pored mene“ Stevana Filipovića, za najbolji hrvatski kratki film „Malo više kiše“ Marka Dugonjića, a nagrada publike Zlatna vrata pripala je koprodukciji „Bit ćemo prvaci svijeta“ s visokom ocjenom 4,85. Organizatori su objavili da su ovogodišnje ocjene publike svim filmovima bile najviše u posljednjih sedam godina, iako rekorder još uvijek ostaje „Halimin put“ Arsena Ostojića s ocjenom 4,86.

>> 'Zvizdan' je najslojevitiji rad u karijeri Dalibora Matanića

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • sohnahoakasaa:

    Sve ti cvalo mataniću ali samo da u glavi cvatnja prestaane. Svaka izgovorena riječ za hravatske medije je tvoja sramota i govori najviše o tebi a 'drugarska' spika s merlićem je dno dna. Mislila sam da gore nemožeš ali s ... prikaži još! takvima se nikad nezna....Moja greška. Sve nagrade 'belosvedske' buš pokupil jer si jako avangardan i jako dupelizičast. Produkcija 'regiona', glumci iz 'regiona', lova skuopljana po 'regionu', tema važna za 'region' i tako si ti veliki 'regionalist'. Pa budi i odi u...'region' neki. Jedva te takvog posebnog, filmskog maga 'svetske klase' 'obručke' čekaju.

  • bakulušić:

    Jugoslavenska škola, jugoslavenski filmovi, jugoslavenske nagrade...ništa tu hrvatsko nema. Osim neba i zemlje.

  • Cviet Prigorja:

    Neojugoslavenski film na hrvatskom teritoriji. Kak su regionci pametni, urbani , osviješteni,napredni,lijepi... Antifašistički da bi rieč rekel.