Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedan češkog filma

Šest atraktivnih naslova predstavit će najbolje iz češke produkcije

'cesi1_nnn_kul_031011'
''
03.10.2011.
u 13:36

U programu revije najvažniji su laureati nacionalnih filmskih nagrada Češki lav, od kojih su neki imali i zapažen festivalski život

U Zagrebu počinje 18. tjedan češkog filma, koji će od 4. do 9. listopada u kinu Europa predstaviti šest filmova koji su obilježili češku filmsku sezonu. Velik ugled ove revije, inače najstarije međunarodne filmske manifestacije u Hrvatskoj, rezultat je tradicionalnog zanimanja Hrvata za češki film, ali i vrlo dobre selekcije koja svake godine predstavi doista važne filmove i velike filmske zvijezde.

Čak dvije animacije

I ove godine program je vrlo dobar, s temama koje se kreću od komedije do tragedije te s čak dva animirana filma, od kojih je sjajni "Preživjeti svoj život" Jana Švankmajera premijerno prikazan na Animafestu.

Riječ je o karakteristično uvrnutoj, nadrealnoj crnohumornoj priči o čovjeku koji otkrije način da kad god poželi uđe u svoje snove, a koju će najbolje razumjeti odrasla publika.

Djecu će zato osvojiti "Kooky", animirani film o ružičastom medvjediću kojeg roditelji dječaka Ondrija bace u smeće, nakon čega Kooky kreće u vlastitu veliku pustolovinu. Valja naglasiti da je ovaj film oskarovaca Zdeněka i Jana Svěráka osvojio tri Češka lava, a prikazan je i na festivalu Karlovy Vary.

Povijesne teme

Na programu je i osvajač Češkog lava za najbolji film u 2010. godini, psihološki triler "Okovi" o tajnom agentu koji u vrijeme totalitarnog režima s početka 1980-ih razvija razornu fascinaciju mladom Klarom, također prikazan u Karlovym Varyma.

Čak 11 nominacija za Češkog lava imao je film "Osobna iskaznica" Ondřeja Trojana, gorka komedija o odrastanju ispričana u dnevničkoj formi. Film prati živote četvorice tinejdžera u razdoblju od pet godina, pripovijedajući istodobno o društvenoj realnosti u Čehoslovačkoj 1970-ih.

Moderno roditeljstvo

U programu je zanimljiv i "Mamas & Papas" redateljice Alice Nellis koji donosi četiri priče o modernom roditeljstvu, obrađujući teme poput neželjene trudnoće, ekonomske oskudice i promjena koje obiteljima donosi rođenje djeteta.

Za kraj, tu je novi film redatelja Jana Hřebejka, čija je "Kawasakijeva ruža" bila jedan od najboljih filmova na prošlogodišnjoj reviji. Hřebejk se ovaj put vraća s "Kod mene dobro", tipičnom češkom komedijom o šestorici prijatelja koji se susreću u gostionici na riječnom otoku pokraj Praga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije