Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Senzacija s venecijanskog Biennala u Zagrebu: Narrow House Erwina Wurma dolazi u Laubu

Erwin Wurm
01.07.2021.
u 11:09

Najuža kuća na svijetu uskoro u Laubi

Erwin Wurm, jedan od najpoznatijih i popularnijih aktivnih suvremenih umjetnika po prvi će puta samostalno izlagati u ovom dijelu Europe. Između ostalih Wurmovih svjetski poznatih skulptura i instalacija koje će biti izložene u Galeriji Lauba, imati ćemo priliku vidjeti i njegovo možda najslavnije djelo, Narrow House tj. Usku kuću. Instalacija je dosegla svjetsku slavu nakon njenog izlaganja na venecijanskom Biennalu 2011. god., uz mnogobrojne druge izložbe u renomiranim svjetskim muzejima i galerijama suvremene umjetnosti.

Narrow House je originalno napravljena za izložbu u pekinškoj UCCA (Ullens Center for Contemporary Art) 2010. god., gdje je Wurmu na korištenje dana vrlo uska i dugačka prostorija, s kojom umjetnik nije bio zadovoljan, te je stvorio djelo kojim je htio poručiti da je tom prostorijom njegov umjetnički potencijal bio potisnut i ograničen. Kuća koju je Wurm rekreirao u Narrow Houseu je ona u kojoj je autor odrastao u 1960-ima. Tema života u postratnoj Austriji i odrastanja u tom uskogrudnom društvu veoma je česta u Wurmovoj umjetnosti. Iznutra je to u potpunosti realizirana kuća, no svaki detalj, od kreveta, namještaja, prozora je stisnut na isti način kao i eksterijer kuće. Na taj način Wurm pokazuje na koji se način rigidnost društva manifestira na način života jedne obitelji, ali i individualca. Životu je oduzet prostor koji mu je potreban da postigne svoj puni potencijal, simbolično sužen i stisnut  na isti način kao i Narrow House.

Unatoč dubokoj simboličkoj podlozi Wurmovih djela, jedan od razloga njegove popularnosti jest pristupačnost njegove umjetnosti. On u svojim djelima vješto koristi humor kao način  približavanja promatrača svojoj umjetnosti. Izložba Erwina Wurma od 3. srpnja do 25. kolovoza u zagrebačkoj Laubi će predstaviti i druga najvažnija umjetnikova djela, kao npr. cikluse One Minute Sculptures, Drinking Sculptures i druga. Na izložbi ćete moći vidjeti zašto je dolazak Wurma u Zagreb najvažnije i najuzbudljivije umjetničko događanje u Zagrebu u zadnjih desetak godina. Otvorenje izložbe će biti 3. srpnja u 20 sati i taj dan je ulaz besplatan. Izložbu ćete moći pogledati do 25. kolovoza svakim danom od 11 do 22 sata.

Cijene ulaznica:
redovna ulaznica 60 kn
Studenti i umirovljenici 30 kn
Grupe (10+ posjetitelja) 40 kn

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije