Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Senzacija! Nepoznate Bukovčeve slike stigle u Cavtat

Bukovčeva pokćerka Zorica Glen Agine je slike vratila Hrvatskoj. Publika će darovana ulja i dokumente vidjeti na izložbi u veljači u Cavtatu
03. prosinca 2009. u 23:43 3 komentara 268 prikaza
bukovac

Deset slika Vlahe Bukovca nepoznatih hrvatskoj publici koje je memorijalnom muzeju tog slikara u rodnom Cavtatu darovala lady Zorica Glen, bit će predstavljeno na posebnoj izložbi u veljači 2010. godine. Riječ je o itekako vrijednom poklonu, ako se zna da su Bukovčeva platna na posljednjim aukcijama u Velikoj Britaniji dosezala i iznose od 100.000 funti.

Poštena oporuka
U donaciji je osim deset slika nastalih za Bukovčeve pariške faze, ali i za kratkih posjeta Cavtatu te Zagrebu i Pragu, i poprsje majstorova sina Aga, rad osječkoga kipara Oscara Nemona, koji je portretirao i britansku kraljevsku obitelj, ali i Nemonova medalja s likom Vlahe Bukovca te jedno djelo slikareve kćeri Jelice. Slike su desetljećima bile u vlasništvu obitelji Glen, tj. pokćerke Bukovčeva sina Aga lady Zorice Glen (1913 – 2003), srpske plemkinje rođene De Collaert, koja je sa suprugom, britanskim ratnim obavještajcem i poslovnim čovjekom sir Alexanderom Glenom živjela u Londonu. Djece nisu imali, pa je izuzetno vrijedna zbirka završila u Cavtatu.

– Imamo sretnu okolnost da je lady Glen, koja ima i beogradsko porijeklo i koja nas je držala u priličnoj napetosti jer je naslijedila sve od Aga Bukovca, oporučno sve – baš sve – ostavila Cavtatu. Cijelu svoju zbirku, dakle sve slike koje je Ago imao, ali i korespondenciju, fotografije. Pošteno je procijenila da je tome mjesto u Cavtatu koji ima Bukovčev muzej. A još u davna vremena su mi kolege iz Beograda govorili da će to sve doći k njima – priča nam povjesničar umjetnosti Igor Zidić, kojem je Večernji edicija netom objavila knjižicu o Vlahi Bukovcu i koji je autor velike Bukovčeve izložbe u Haagu.

Kolekcija u rodnoj kući
Slike iz kolekcije Aga Bukovca bile su izložene prije tri godine u Velikoj Britaniji na izložbama koje je organizirala još jedna lady, i to Jadranka Beresford Pierse u Liverpoolu, Harrgateu i Londonu. Tada su već Zorica, ali i njezin suprug Alexander bili mrtvi, a ulja iz njihove zbirke pobudila su veliku pozornost. Nakon tih izložbi lady Beresford je preko svoje Zaklade za hrvatske spomenike pomogla u dopremanju donacije iz Londona u Cavtat, gdje su umjetnine čekale na susret s publikom koji će se dogoditi u veljači 2010. godine u povodu 155. obljetnice Bukovčeva rođenja.

– Na izložbi će biti izložen i arhivski materijal iz fundusa Kuće Bukovac, koji se odnosi na razdoblje u kojem su slike nastale – veli kustosica muzeja Vlahe Bukovca Helena Puhara. Muzej Bukovac smješten je u njegovoj rodnoj kući u Cavtatu, koja je za javnost otvorena u svibnju 2004. godine, nakon višegodišnje (ratne i poratne) stanke. Muzeji i galerije Konavala i Općina Konavle obnovili su zapuštenu kuću i namještaj, a prilikom obnove nađeni su i Bukovčevi zidni oslici koje je radio umjetnik kao sedamnaestogodišnjak. Kuća Bukovac čuva oko 200 slika, crteža, skica, korespondenciju...

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • gabriela:

    baš mi je drago. Bukovac je vrhunski majstor koji je u Hrvatskoj prošao kalvariju, a njegova djela su fenomenalna. Ako budem imala priliku, svakako ću otići u Cavtat i pogledati izložbu.

  • doktorica:

    Naš najveći slikar svih vremena

  • -obrisani-:

    samo da se toga ne dočepaju razni kolekcionari tipa sanader i vidošević