Naslovnica Kultura Knjige

Senko Karuza je dnevničar općeprisutnog otočnog nestajanja

Posebnim senzibilitetom Senko Karuza bilježi samoću koja zimi pritisne otok, a posebnom ironijom bilježi sve ono što se u tradicionalnome otočnom životu mijenja zbog sveopće navale stranaca koji dolaze pod zastavama modernog života
26. listopada 2010. u 15:43 0 komentara 366 prikaza
Senko Karuza, Kamara obscura
Foto: arhiva VL

Senko Karuza godinama je pisao, i objavljivao, kratke crtice o životu na otoku. Ukoričene u “Kamaru obscuru” (Profil, urednik Roman Simić Bodrožić, 89 kuna), one postaju idealno jesensko štivo, za dane kada se zaželimo mora i ljetnih žega. Ljetne priče, kada za najvrelijih dana Karuza iz svoje sobice gleda u mnoštvo koje dolazi na otok, suprotstavljene su pričama posvećenim zimskom dobu, kada otok opusti i kada na njemu ostaju samo oni koji moraju.

Posebnim senzibilitetom Senko Karuza bilježi samoću koja zimi pritisne otok, baš kao što s posebnom ironijom bilježi sve ono što se u tradicionalnome otočnom životu mijenja zbog sveopće navale stranaca koji dolaze pod zastavama modernog života.

Ta je modernost u istinskom sukobu sa svim onim što je otok stoljećima bio. I zato je Karuza dnevničar otočnog nestajanja.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.