Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Seksi gejevi i lezbijke alieni u filmskom programu Queera

Dokumentarac hrvatske autorice Slavice Parlov “Ključne riječi” govori o transrodnim osobama u Španjolskoj, ali nažalost nije među boljim naslovima
23. travnja 2012. u 16:34 3 komentara 7 prikaza
elles2_nnn_kul_230412
Foto: \"
Pogledajte galeriju 1/3

Projekcijom intrigantnog filma “Elles”, o novinarki časopisa Elle (glumi je Juliette Binoche) koju “rutinska” reportaža uvlači u svijet studentske prostitucije, počinje filmski program 10. Queer Zagreb festivala.

Eklektičan izbor

Ovogodišnji filmski program opsežan je i eklektičan – osim raznorodnih tema i stilskih pravaca, filmovi su prilično različitih umjetničkih dosega – od zaista vrhunskih naslova, koji bi mogli naći mjesto na puno većim filmskim festivalima, do amaterskih uradaka. Ako vas zanima pravo, dobro kino, a nekim slučajem ga već niste vidjeli na Zagreb film festivalu, svakako pogledajte “Sramotu” Stevea McQueena sa sjajnim Michaelom Fassbenderom u ulozi seksualnog ovisnika u čiji život sa svim svojim problemima naglo ulazi sestra (Carey Mulligan), tjerajući ih oboje do ruba (samo)destrukcije.

Vrlo je zanimljiv i indie film “Vikend” Andrewa Haigha, smirena studija intimnog odnosa dvojice muškaraca koji se upoznaju u noćnom klubu, kojeg nije loše pogledati kao estetsku protutežu (nešto boljoj) “Sramoti”. Tu je i dobitnik ovogodišnjeg Teddyja, film “Ostavi upaljena svjetla” Ire Sachsa koji poluautobiografskim crticama analizira posesivnu gej ljubavnu vezu. Malo političkog ruba u program unosi reprizno “Bratstvo”, provokativan i zaista dobar film o gej neonacistima u Danskoj. Bizarnu notu donosi pak crno-bijela komedija “Opsesivna lezbijka s drugog planeta traži istu” koju je najbolje opisati kao spoj motiva iz kultnih “Trgovaca” i SF-filmova iz 1950-ih u ženskoj verziji, duhovit dok prati samozatajnu pretilu protagonisticu sa Zemlje, a iritantan dok se bavi likovima iz svemira.

Jeftina simbolika

U dokumentarnom programu dva su filma, od kojih odmah upadaju u oči “Ključne riječi” domaće autorice Slavice Parlov, o transrodnim osobama u Španjolskoj. Unatoč obećavajućim protagonisticama, film je nažalost tek hrpa stereotipa, (auto)viktimizacije i jeftine simbolike, pa je možda sigurniji dokumentarni odabir “Bili smo tu”, film Davida Weissmana, o počecima epidemije AIDS-a u San Franciscu.

Elipso

 • marin_11:

  Još jedan pokušaj afirmacije nastranih spolnih sklonosti

 • Mirisna:

  Homoseksualizam je poremećaj spolnosti isto kao autoerotizam ili ekzibicionizam. I može se liječiti.

 • Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
  ReTuRn Of ThE AlieN:

  Za 50-100 godina kada nestane hetera, ovi će biti potpuno normalni.....

Message