Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Evo kako će Hrvatska obilježiti početak predsjedanja Vijećem EU

Posebni program koji je HNK pripremio za prvu polovicu 2020. kulturna je dodatna vrijednost političkom značenju predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije
07. siječnja 2020. u 09:28 1 komentara 945 prikaza
Pogledajte galeriju 1/6

Umjetnost i kultura i dalje su najbolja i najprikladnija dodana vrijednost politici i njenim institucijama i događajima. Tako će biti s hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije čiji će početak biti obilježen velikim svečanim koncertom u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 9. siječnja.

Dolazak cijele Europske komisije s predsjednicom Ursulom von der Leyen na čelu cijelog diplomatskog kora te više od šezdeset stranih novinara bit će, kako nam je rekla intendantica Dubravka Vrgoč, najvažniji događaj te vrste u HNK još od dolaska pape Benedikta XVI.

Bit će tamo i cijeli hrvatski državni vrh, ali od političara na pozornicu će nakratko samo premijer Plenković. Glavnu riječ imat će umjetnici: operni prvaci Ivana Lazar, Valentina Fijačko Kobić, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić te Orkestar i Zbor Opere HNK pod ravnanjem Ivana Repušića. Program izvrsno predstavlja europsko kulturno bogatstvo i zajedništvo biserima iz djela Mozarta, Gounoda, Dvořáka, Wagnera i Verdija, dok će hrvatski udio u tom mozaiku biti predstavljen reprezentativnim ulomcima iz opera “Porin” Vatroslava Lisinskog, “Mila Gojsalića” Jakova Gotovca, “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana Zajca te završnim kolom iz također Gotovčeva “Ere s onoga svijeta”.

umjetnost iza rešetaka U hrvatskim zatvorima pišu se romani i snimaju filmovi

Maestro Repušić s pravom je smatrao da takva svečanost ne može proći bez finala “Ere”, ali isto tako ni bez Ludwiga van Beethovena i njegova glazbenog simbola europskog jedinstva na temeljima univerzalnih ljudskih vrijednosti, osobito u godini 250. godišnjice Beethovenova rođenja. Zato će koncert završiti finalom Devete simfonije.

A prije svih ostalih, na pozornicu će izaći glumica Jadranka Đokić i pročitati kratak pozdrav u kojem će HNK Zagreb, domaćin i organizator svečanosti, biti predstavljen kao “središnja i najstarija kazališna institucija u Republici Hrvatskoj” koja je danas “jedno od istaknutijih kazališta unutar europskog konteksta čija je pozornica domaćin mnogim europskim kazalištima u kojima i samo gostuje”.

Terry Gilliam Slavni redatelj opet šokira: "Ja sam crnkinja lezbijka"

Premda upravo i neki političar neprestano zagorčavaju život vodstvu HNK, a osobito intendantici Dubravki Vrgoč predbacujući joj medijsku i marketinšku samopromociju, živi dokaz navedenih riječi bit će i posebni program koji je ova kuća pripremila za prvu polovicu 2020. upravo kao kulturnu dodatnu vrijednost političkom značenju predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Niz uzbudljivih gostovanja europskih kazališta s novim predstavama, kakve inače u HNK gledamo na Festivalu svjetskog kazališta, počet će već početkom veljače prvim gostovanjem u Hrvatskoj glasovitog portugalskog redatelja Tiaga Rodriguesa s komadima “Sopro” i “By Heart”. Osim Schaubühne s predstavom “Drugi” belgijske umjetnice Anne-Cécile Vandalem u međunarodnoj koprodukciji, u kojoj sudjeluje i HNK, iz Berlina stiže i drugo poznato kazalište Volksbühne s predstavom “Bekannte Gefühle, gemischte Gesichter” u režiji Christopha Marthalera.

Njegova mračna građa Kontroverzne knjige koje promoviraju ateizam kod djece postale hit-serija

Osobit naglasak na Njemačku stavljen je i zato što ta zemlja 1. srpnja preuzima od Hrvatske predsjedanje Vijećem EU, dok iz Bruxellesa, osim političara, stiže i Nacionalni teatar s predstavom o Sylviji Plath koju režira Fabrice Murgia. S “Braćom Karamazovima” na proljeće stiže Narodno kazalište Ivan Vazov iz Sofije, a iz Izraela u svibnju plesni ansambl Batsheva. U lipnju su na redu suvremena operno-dramska vizija “Smrti u Veneciji” koju režira slavni Ivo van Hove kao koprodukciju uglednih kuća iz Londona, Pariza, Amsterdama i HNK, dok ravno s pozornice pariške Opére Comique, također kao koprodukcija sa Zagrebom, dolazi spektakularna i rijetko izvođena komična opera “Fantasio” Jacquesa Offenbacha.

A u istom će se tom razdoblju Opera, Balet i Drama HNK doslovno rastrčati širom Europe gostujući s predstavama “Ero s onoga svijeta”, “Smrt u Veneciji”, “Tri sestre”, “Tri zime” i “Antigona” u Budimpešti, Lisabonu, Liègeu, Modeni, Bruxellesu, Gdanjsku te i preko granica EU u Sankt Peterburgu.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Kaj mi tzv. obični mali ljudi imamo od toga što će Hrvatska šest mjeseci predsjedati Europskim vijećem? Realistični pesimisti među nama tvrde, onako pučki, da imamo jedan preko dva. Dakle, kaj se nas tiče, sve u svemu nula bodova "po ... prikaži još! tom pitanju". A za gospo'na Njonju, Bačić Branju, Brkić Vasilija, "viteza" Reiner dr. Žaca, Božinović Dadu i slične "kadrove" boli nas patak (ili patka, kako koga). Je l' pošteno, a?