Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CENZURA "Hrvatska, ljubavi moja" neće biti prikazan na Dan domovinske zahvalnosti

Sedlarov film zabranjen u Kninu

HRV-sedlar-txt.jpg
import
20.07.2006.
u 16:55

Najnoviji film Jakova Sedlara "Hrvatska, ljubavi moja", koji je posvećen generalu Anti Gotovini i Domovinskom ratu, neće se na Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza premijerno prikazati na kninskoj tvrđavi kako je autor najavljivao. Gradsko poglavarstvo Knina i Muzej grada Knina poslali su mu, prije nekokliko dana, obrazloženje da se projekcija filma ne može održati toga dana jer je organiziran prebogat program.

Bez poštede
I dok Jakov Sedlar tvrdi da je to de facto zabrana filma i da je u pozadni svega politika i strah ljudi koji su u Hrvatskoj na vlasti, a on ih u filmu direktno proziva, gradonačelnica Knina Josipa Rimac tvrdi da nema ni govora o političkoj zabrani. Sedlar ističe da je film zabranjen jer nije apologija sadašnjoj vlasti nego je proziva  zbog branitelja i suradnje sa sudom u Haagu. "No nisam mogao napraviti film kakav želi sadašnja vlast, jer to bi bilo protiv mojih uvjerenja", tvrdi Sedlar.
Grad Knin nije organizator projekcije filma, a pozivnica za premijeru stigla mi je od Udruge udovica i branitelja Domovinskog rata Podravke.
 Nitko nas ništa nije pitao i nitko s gradom Kninom nije razgovarao o filmu  tvrdi gradonačelnica Rimac.
O tome da su tiskani plakati i pozivnice za program obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti u Kninu i da je Jadranka Kosor pokroviteljica gadonačelnica Rimac tvrdi da se tek usuglašava Državni protokol. "Dakle, nismo otkazali prikazivanje Sedlarova filma, jer nismo ništa ni organizirali", tvrdi ona i objašnjava da se već tradicionalno svake godine 5. kolovoza u 21 sat održava koncert koji prenosi HRT.
No koincidencija ili ne, nakon što je u Večernjem listu prije desetak dana djelomično objavljen sadržaj 55-minutnoga dokumenatrca, iz kojega je bilo jasno da se mnogi dijelovi filma neće svidjeti političarima na vlasti, ipak se legitimno može postaviti pitanje je li razlog neprikazivanja filma u Kninu političke prirode.
Sedlar naime u svom filmu ne štedi ni premijera Sanadera, ni predsjednika Mesića. Spočitava im sluganstvo prema EU-u te da su izručili generale Haagu, a da su zauzvrat umjesto ulaska u EU i NATO dobili zapadni Balkan.
A kroz priču o medijima u Hrvatskoj Sedlar je iznio i podatak da je premijer Ivo Sanader bio prevoditelj Davoru Butkoviću u Bruxellesu prilikom njegova razgovora s tadašnjim talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, što je u filmu posebno cinično podcrtano.

Ipak do publike
Sa stajališta sadašnje vlasti prilično je razumljivo što ne žele, pogotovo ne u vlastitoj organizaciji, gledati ovaj film.
Pitanje je zašto se to jasno i otvoreno ne kaže, nego se traže protokolarne izlike zbog "pregustog svečarskog programa".
Međutim, izjave gradonačelnikâ Osijeka i Dubrovnika, koji su najosjetljiviji na temu filma, da su spremni  pružiti gostoprimstvo Sedarovu filmu, upućuju na zaključak da će on doprijeti do publike.


Boro Gotovina: Ništa ne znam o sadržaju filma, ni o otkazanoj projekciji

Ništa ne znam o sadržaju filma "Hrvatska, ljubavi moja", ali ni o tome da je otkazna projekcija u Kninu kratko je za naš list kazao Boro Gotovina, brat generala Ante Gotovine. Ravnatelj kninskoga muzeja Draženko Samardžić ističe da nije vidio sadržaj filma. No zbog koncerta, koji će se održavati na Trgu u Kninu, bilo bi glupo prikazati filma pa da dođe 200 ljudi. Film se može prikazati na Tvrđavi u nekom drugom terminu kaže. Vukovarski gradonačelnik Tomislav Šota pozvao je Sedlara da pošalje kopiju Poglavarstvu te da će tada odlučiti o projekciji filma.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije