Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedice hollywoodskog štrajka

Scenaristi su pobijedili, no glumci ne odustaju od svojih zahtjeva

Netflix
02.10.2023.
u 09:59

Štrajku uskoro bi se mogli priključiti i glumci iz industrije videoigara

Nakon 148 dana vodstvo američkog udruženja scenarista – Writer's Guild of America – prošlog tjedna odlučilo je prekinuti štrajk u kojem je sudjelovalo više od 11 tisuća scenarista i koji je gotovo pet mjeseci paralizirao filmsku i televizijsku industriju. Bio je to drugi najduži štrajk te organizacije u povijesti – duži za tek nekoliko dana bio je onaj iz 1988. godine. A do kraja je došao nakon što je postignut dogovor s vodećim hollywoodskim studijima, a koji je scenaristima donio novi trogodišnji ugovor s brojnim beneficijama.

Naime, način na koji filmska i televizijska industrija funkcioniraju, uvelike se promijenio u dobu streaminga, ali i sa strelovitim usponom umjetne inteligencije. Primjerice, sezone serija na streaming servisima puno su kraće nego one, klasične, televizijske, što su studiji itekako iskorištavali. Novi ugovor stoga propisuje minimalan broj pisaca, dana rada i minimalnu plaću na određenom projektu.

Što se tiče tantijema od streaminga, od sada će scenaristi moći, prema posebno razvijenoj formuli temeljenoj na gledanosti sadržaja i broju pretplatnika, dobiti određene bonuse. Također, sve izmjene scenarija, koje do sada često nisu bile plaćene, scenaristima će morati biti nadoknađene. Scenaristi su velike pobjede izvojevali i u domeni umjetne inteligencije, koja je predstavljala veliku opasnost za njihova radna mjesta. Tako od sada, ako je scenarist zaposlen kako bi revidirao scenarij koji je napisala umjetna inteligencija, njihova verzija scenarija smatrat će se originalom. Uz to, studiji i streaming servisi ne mogu od scenarista zahtijevati da u radu koriste AI alate ako ovi to ne žele, a moraju ih i obavijestiti ako je bilo koji dio materijala napisan uz pomoć umjetne inteligencije. Sve u svemu, scenaristi su iznimno zadovoljni dobivenim jer novim ugovorom adresirana su gotovo sva njihova potraživanja.

No, ovo ni blizu nije kraj turbulencijama koje potresaju Hollywood, jer iako se scenaristi vraćaju na posao – glumci su još uvijek u štrajku. Nešto manje od dva mjeseca nakon što su scenaristi započeli štrajk, pridružio im se sindikat SAG-AFTRA koji predstavlja čak oko 160.000 radnika iz više profesija, među kojima i glumce, glasovne glumce, voditelje, plesače, pjevače, DJ-eve i kaskadere, no u štrajku su trenutačno samo televizijski i filmski glumci.

Zahtjevi glumaca slični su scenarističkima; zahtijevaju povećanje minimalne plaće kao i tantijema od streaminga te bolje radne uvjete. Iz sindikata tako od studija i produkcijskih kuća zahtijevaju točne informacije o tome hoće li se i na koji način umjetna inteligencija koristiti u stvaranju sadržaja, kako bi mogli zaštititi svoj lik i djelo te biti kompenzirani bude li se AI trenirao na njihovu radu. Vrijedi napomenuti da su, iako su štrajk podržale i njemu se priključile i brojne zvijezde, ovdje najugroženiji tzv. glumci radnici. Malo je onih, objašnjavaju iz SAG-AFTRA-e, koji samo od glume mogu živjeti, a još manje onih koji se od nje obogate. Većinu sindikata stoga čine oni "sporedni" glumci, čije lice vam je poznato, ali ime ne, i koji imaju tek nekoliko scena. No, unatoč tome, oni su naravno, nezaobilazni – malo koji film ili serija mogli bi funkcionirati bez sporednih uloga koje grade priču. A prema najnovijim informacijama, pregovori između glumaca i AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) koja predstavlja hollywoodske studije, nastavit će se od početka ovog tjedna, no čini se da još nisu stigli ni blizu dogovora, a moguće je i da će se štrajku uskoro pridružiti i glumci iz industrije videoigara.

Što to znači za neke od najiščekivanijih serija i filmova čija je produkcija stavljena na pauzu zbog štrajkova? Budući da su u posljednjih pet mjeseci veliki studiji izgubili puste milijune, za pretpostaviti je da će se, prije nego novim projektima, pozabaviti onima već započetima. HBO je već najavio da će se baciti na pisanje novih sezona popularnih serija "The Last of Us", "Euphoria" i "The White Lotus" koje će, doduše, vjerojatno kasniti.

Ipak, snimanje druge sezone "House of the Dragon" uspješno je završeno, jer je scenarij zaključen i prije no što su scenaristi započeli sa štrajkom, a većina glumaca u seriji su Britanci, koji nisu dio SAG-AFTRA-e. "Kuću zmaja" stoga možemo očekivati na ljeto 2024., kao i Amazonovu "The Rings of Power", koja je sa snimanjem završila taman pred štrajk. Na pauzi zbog glumačkog štrajka je i "Interview With the Vampire" a kasnit će i peta, finalna sezona Netflixove megapopularne serije "Stranger Things", iako su autori, braća Duffer, nedavno objavili da su se "vratili na posao". Među ostalima, odgođene su i premijere filmova "Dune 2", novi "Lord of the Rings", "Mission Impossible" i "Deadpool 3".

Komentara 1

ČA
Čajnik
18:12 03.10.2023.

Rijetko dosljedan Štrajk i puno im Poštovanje! 📽️📽️📽️To je ogroman broj glumaca i stvarno poštovanje i respekt📽️📽️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije