Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Holmes na hrvatskom

Scenarist "Foyleovog rata" piše romane o Sherlocku Holmesu

anthony horowitz
Press Association/Pixsell
22.03.2013.
u 14:12

Prevoditejica Giga Gračan za Profil je prevela roman "Kuća svile" Anthonyja Horowitza čiji je glavni junak Sherlock Holmes. Horowitz je dobio dozvolu Zaklade A. C. Doylea za korištenje lika S. Holmesa

Irska banda beretki, moćni viktorijanski pedofili koji zlostavljaju siročad, unosna trgovina umjetninama, te najslavniji detektiv Sherlock Holmes u zatvoru zbog ubojstva sirote djevojke koje je počinio totalno izdrogiran. To je tek dio sadržaja uzbudljivog romana “Kuća svile” britanskog pisca i poznatog TV scenarista Anthonyja Horowitza koju je na hrvatski maestralno i duhovito prevela Giga Gračan, a upravo objavio Profil. Horowitz, čovjek koji je pisao scenarije za serije kao što su “Ubojstva u Midsomeru”, “Foyleov rat” te za ciklus o Poirotu, ovih je dana objavio i drugi naslov o Holmesu, uglađenom gospodinu kojeg opuštaju opera i kokain.

Horowitz je prvi pisac koji je od Zaklade Arthura Conana Doylea dobio dozvolu (čak i narudžbu) za korištenje detektivovog lika koji u Londonu ima i svoj spomenik. Tako Horowitz legalno dopisuje Doylea iza kojeg su ostala četiri romana i pedeset i šest priča o slavnom i inteligentnom detektivu koji ispravlja policijske greške i bori se protiv kriminala. Od Doyleove smrti 1930. godine, mnogi su koristili njegov najuspjeliji lik. Čak sedamdesetak glumaca glumilo je Holmesa na filmu i u kazalištu. O tom je junaku snimljeno dvije stotine filmova i serija. Sherlocka Holmesa i prevoditeljica Giga Gračan s pravom naziva ikonom naše civilizacije koja se može usporediti sa Santa Clausom i Mickeyem Mausom. A da je Horowitz uspješno dopisao Doylea, svjedoče i pohvalne kritike šerlokologa koji ističu da Horowitz i “Kuća svile” dostojno nadopunjuju kanon. I doista. Horowitz piše “Kuću svile” iz pozicije vjernog i dobrohotnog dr. Johna Watsona, vrlo je pažljiv u opisu postojećih londonskih, ali i američkih i engleskih lokacija, poštuje i detektivovu čuvenu dedukciju, ali je i politički intrigantan, na mahove čak i bizaran. U romanu nema puno žena, a ako su tu, onda imaju epizodne uloge, a Horowitz se vrlo spretno poigrava i sa Holmesovom obitelji, točnije, sa tajnovitim bratom Mycroftom koji je itekako dobro upoznat i sa najvećim britanskim tajnama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije