Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večeras počinje 23- Sarajevo Film Festival

Vidjet ćemo 235 filmova, a stižu i Oliver Stone i John Cleese

Oliver Stone
Foto: Sharon Latham/Press Association/PIXSELL
11.08.2017.
u 11:08

Hrvatsku kinematografiju između ostalih predstavlja i Večernjakov novinar Zdenko Jurilj sa svojim dokumentarcem "Dom"

Sarajevo Film Festival najznačajniji je festival u ovoj regiji, niz je tome razloga, između ostalog i sjajan program u kojem će ovaj puta biti prikazano 235 filmova iz produkcija 54 zemlje raspoređenih u 18 programa, a počinje večeras i traje do 18. kolovoza.

Srce Sarajeva za doprinos kinematografiji pripast će Oliveru Stoneu čiji je dolazak najavljen, a u čiju će čast biti prikazani njegovi “Intervjui s Putinom”, “Snowden”, “Vod smrti” i “Rođene ubojice”.

Svjetska premijera “Žabe”

Istu će nagradu dobiti i John Cleese, jedan od najpopularnijih svjetskih komičara, pa će tako biti prikazana i “Riba zvana Wanda” koju je Cleese i surežirao s Charlesom Crichtonom. Festival će otvoriti dobitnik nagrade za najboljeg režisera na Berlinskom festivalu, “Druga strana nade” Akija Kaurismakija. Na repertoaru je i još jedan nagrađivani film, dobitnik canneske Zlatne palme “The square” Rubena Ostlunda s Elisabeth Moss i Dominicom Westom. Sasvim sigurno će se tražiti koja stolica više i za hollywoodski blockbuster “Vozač” s Kevinom Spaceyjem i Jamiejem Foxxom. Diane Kruger vratila se njemačkoj kinematografiji u napetoj drami “Niotkuda” Fatiha Akina u ulozi za koju je u Cannesu dobila nagradu za najbolju glumicu. Direktor festivala Mirsad Purivatra istaći će i za njega jedan od najuzbudljivijih filmova posljednjih godina, “Good time” s Jennifer Jason Leigh i Robertom Pattinsonom. Hrvatskog filma po prvi puta u Sarajevu neće biti u glavnom i natjecateljskom programu. No, bit ćemo dobro zastupljeni. Na festivalu će biti prikazana kontroverzna drama “Agape” Branka Schmidta s Goranom Bogdanom koji je i u međunarodnom žiriju festivala. Tu su i “Mrtve ribe” Kristijana Milića iz bosanskohercegovačko-hrvatske koprodukcije, film u 15 neovisnih priča o besmislu rata. Ne smijemo zaobići ni nagrađivanu animiranu “Ježevu kućicu”. Četiri su zemlje bivše države koproducirale “Žabu” Elvira Jukića, film će u Sarajevu imati svjetsku premijeru.

Nova Matanićeva serija

Svjetsku će premijeru imati i dokumentarni film Zdenka Jurilja “Dom” koji se bavi bolnom temom, kreditima i deložacijama. Ovaj će se redatelj predstaviti i s dokumentarcem Bijeli put koji govori o ratnom pothvatu dostave humanitarne pomoći Hrvatima u Srednjoj Bosni. U Sarajevu će se prikazati i hvaljeni i nagrađivani igrani dugometražni prvijenac Hane Jušić. “Ne gledaj mi u pijat”. Mali je kuriozitet i 13 studentskih filmova u konkurenciji. Među njima je i “13+” Nikice Zdunić u kojem glumi i Nataša Dangubić. Na CineLink drami predstavit će se i dva hrvatska projekta dramske serije u razvoju, “Dunav” Sandre Antolić i Jasmine Kallay te “Područje bez signala” Dalibora Matanića a po knjizi Roberta Perišića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije