Naslovnica Kultura Knjige

Sanja Lovrenčić otkriva u čemu se sastoji feminizam bajke o Snjeguljici

Analizom likova, njihovih odnosa, te usporedbom suvremenih inačica s knjižnim predloškom braće Grimm i svojevrsnim filmskim predloškom Walta Disneya, Sanja Lovrenčić pokušava detektirati u čemu bi se sastojao taj "feminizam“ i koji su njegovi dosezi
14. listopada 2014. u 12:56 0 komentara 281 prikaza
Snjeguljica
Foto: screenshot/youtube

Predavanje "Snjeguljica, 200 godina kasnije", održat će se u četvrtak 16. listopada u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8 u 19 sati. Predavanje se održava u sklopu ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki i ženskoj književnosti.

Godine 2012., dvjesto godina nakon prvog izdanja priča braće Grimmsnimljena su čak četiri igrana filma prema motivima bajke o Snjeguljici. Činjenica da je ista priča istodobno privukla nekoliko filmskih ekipa potaknula  je književnicu Sanju Lovrenčić da se upita zašto je Snjeguljica opet aktualna, što je aktualno u njoj i po čemu se nove verzije razlikuju od starih. 

U medijskim prikazima uz većinu tih novih filmova o Snjeguljici pojavljivao se pridjev "feministički“, možda zahvaljujući činjenici da se feministička književna kritika već u svojoj ranoj fazi značajno bavila bajkama i stereotipima što ih one stvaraju.

Analizom likova, njihovih odnosa, te usporedbom suvremenih inačica s knjižnim predloškom braće Grimm i svojevrsnim filmskim predloškom Walta Disneya, Sanja Lovrenčić pokušava detektirati u čemu bi se sastojao taj "feminizam“ i koji su njegovi dosezi, te pritom (očekivano ili neočekivano)  otkriva radikalizaciju nekih patrijarhalnih obrazaca.

>> Otkrivamo tko su najprevođivaniji hrvatski pisci

>> Branje slikovnica u Parku Stara Trešnjevka

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.