Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predavanje na Dolcu

Sanja Lovrenčić otkriva u čemu se sastoji feminizam bajke o Snjeguljici

Snjeguljica
screenshot/youtube
14.10.2014.
u 12:56

Analizom likova, njihovih odnosa, te usporedbom suvremenih inačica s knjižnim predloškom braće Grimm i svojevrsnim filmskim predloškom Walta Disneya, Sanja Lovrenčić pokušava detektirati u čemu bi se sastojao taj "feminizam“ i koji su njegovi dosezi

Predavanje "Snjeguljica, 200 godina kasnije", održat će se u četvrtak 16. listopada u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8 u 19 sati. Predavanje se održava u sklopu ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki i ženskoj književnosti.

Godine 2012., dvjesto godina nakon prvog izdanja priča braće Grimmsnimljena su čak četiri igrana filma prema motivima bajke o Snjeguljici. Činjenica da je ista priča istodobno privukla nekoliko filmskih ekipa potaknula  je književnicu Sanju Lovrenčić da se upita zašto je Snjeguljica opet aktualna, što je aktualno u njoj i po čemu se nove verzije razlikuju od starih. 

U medijskim prikazima uz većinu tih novih filmova o Snjeguljici pojavljivao se pridjev "feministički“, možda zahvaljujući činjenici da se feministička književna kritika već u svojoj ranoj fazi značajno bavila bajkama i stereotipima što ih one stvaraju.

Analizom likova, njihovih odnosa, te usporedbom suvremenih inačica s knjižnim predloškom braće Grimm i svojevrsnim filmskim predloškom Walta Disneya, Sanja Lovrenčić pokušava detektirati u čemu bi se sastojao taj "feminizam“ i koji su njegovi dosezi, te pritom (očekivano ili neočekivano)  otkriva radikalizaciju nekih patrijarhalnih obrazaca.

>> Otkrivamo tko su najprevođivaniji hrvatski pisci

>> Branje slikovnica u Parku Stara Trešnjevka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije