Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Sanja​č​ otvorenih o​č​iju​ u ​Likovnom​ salon​u​ Vladimir Bec​ić​

"Peter Weisz dobro poznaje povijest umjetnosti i činjenicu da je apstraktna umjetnost prisutna više od stotinu godina na tlu Europe"
09. prosinca 2014. u 23:13 0 komentara 530 prikaza
Peter Weisz
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Samostalna izložba slika Petera Weisza koja nosi naziv "Sanjač otvorenih očiju" predstavljena je večeras Brođanima u Likovnom salonu Vladimir Becić. Riječ je o dvadeset dva rada slikara apstraktnih kompozicija, svjetskog putnika hiperpoliglota, te pokretača organizacije i predsjednika jedinstvenog projekta Svjetskih umjetničkih igara (WAG), koje su ovih dana svoju premijeru imale u Beču.

- Peter Weisz dobro poznaje povijest umjetnosti i činjenicu da je apstraktna umjetnost prisutna više od stotinu godina na tlu Europe. Nadahnjivao se slavnim imenima od Edwarda Muncha, Vasilija Kandinskog i rekao bih sjajnih francuskih autora koje reprezentira Art brut umjetnost, dakle prije svega Jeana Dubuffeta. Nije lako govoriti o apstraktnom slikarstvu i slikarima. Peter Weisz svoje slikarstvo bazira na svom unutarnjem svijetu. On više traži vlastitu arheologiju podsvijesti nego li emocionalnih stanja i putem čistog slikarskog jezika pretače na platna. Na njegovim slikama možemo vidjeti oblike, linije, partikule boja koje su u osnovi primarne, poput žute, crvene i plave. Velik je izazov komponirati s takvim registrom boja da bi slika, koja je na prvi pogled kaotična dobila konture reda, iako apstraktnog - istaknuo je na otvorenju izložbe ravnatelj Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda Branimir Pešut.

Peter Pierre Weisz je hrvatsko - izraelski državljanin. Rođen je u Mađarskoj, a odrastao u Osijeku gdje je pohađao gimnaziju. Akademiju likovnih umjetnosti završio je šezdesetih godina u Parizu. Najveći dio svog života bio je slikar, slobodni umjetnik apstraktne estetike. Osam godina živio je u Parizu, a potom je slikarske ateljee imao u Švicarskoj, Nizozemskoj, Italiji, na više mjesta u Americi, Izraelu i sada u Zagrebu. Izlagao je u više od dvadeset zemalja i imao preko stotinu izložbi širom svijeta. Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama, institucijama i muzejima. Kao izraelski državljanin, član je Izraelske umjetničke asocijacije, a do 1994. do 1997. bio je direktor prvog izraelskog ureda u Zagrebu, te radio na izgradnji diplomatskih, kulturnih i poslovnih odnosa između Hrvatske i Izraela.

ivan meštrović spomen galerija Uz obnovu Meštrovićevih djela otvorena izložba "Kako štitimo baštinu" izložba Kiparska izložba Likovni salon 'Vladimir Beci​ć' ugostio djela suvremenih hrvatskih kipara

- Izložene slike nastale su u zadnje tri do četiri godine. Uglavnom je riječ o ekspresionističkoj apstrakciji, a samo nekoliko ih je figurativnih. Apstrakcija je izazov. Vi imate čisto platno i svaki potez koji napravite dolazi iz vas. Kod pristupa apstrakciji ljudi uglavnom žele vidjeti što je to na slikama, no s druge strane zaboravljaju da isto tako kada slušaju glazbu ne mogu je prevesti. Ako to može glazba, onda može i slikarstvo. Razlika je samo što glazbu percipiramo putem sluha, a slikarstvo putem vida - kazao je autor izloženih slika Peter Weisz.

Slike s večerašnje izložbe već u veljači putuju u Washington na jednu tamošnju veliku izložbu, a prodajni karakter izložbe u Slavonskom Brodu ima i humanitarnu notu, naime četvrtina ostvarenog prihoda bit će darovana brodskoj Udruzi za unaprjeđenje duševnog zdravlja "Vrapčići".

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.