Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE

Samo za Večernji Ico Voljevica nacrtao je 12.830 stripova Grge

grga
29.10.2014.
u 14:38

Prije šest godina napustio nas je Ivo Voljevica koji je uvijek znao bocnuti tamo gdje treba

Sutra se obilježava šesta obljetnica smrti slikara i karikaturista Ismeta Ice Voljevice, čiji je novinski strip "Grga" obilježio Večernji list, u kojem je od 1962. do 2000. godine objavljeno 12.830 Grginih komentara.

– Nasmijano i dobroćudno, nikad zajedljivo, podmuklo i razarački, Voljevica ubada ovu našu stvarnost tisućama svojih crteža raspoređujući ih po njenu tijelu kao da se bavi akupunkturom – napisao je o njegovu radu pisac i esejist Igor Mandić, jedan od mnogih koji su se u svojem radu ozbiljno analitički pozabavili Icinim stvaralaštvom.

Među brojnim čitateljima Večernjeg lista koji se u ovo vrijeme godine iznova prisjećaju dragog kolege Voljevice i njegova Grge, istaknuo se gospodin Mesud Prolić Fazlagić koji nam je u pismu iz Berlina poslao faksimile crteža koje mu je svojedobno poklonio Ico Voljevica. Na njima Voljevica prikazuje svoj rodni Mostar u vrijeme Osmanlija, pokazujući da je njegov likovni interes sezao mnogo šire od karikatura po kojima je bio najpoznatiji.

Podsjetimo, Ico Voljevica gimnazijsko je obrazovanje stekao u Sarajevu, nakon čega se zaputio na studij arhitekture u Zagreb, gdje je honorarno počeo crtati Grgu. Prvi ga je objavljivao satirični tjednik Kerempuh, i to od 1950. do 1955. godine, kada je prešao na dnevne stranice Narodnog lista, gdje je i ostao do transfera u Večernji list 1962. godine. 

>> U 87. godini preminuo karikaturist Ico Voljevica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije