Naslovnica Kultura Kazalište

Samo za Večernji Ico Voljevica nacrtao je 12.830 stripova Grge

Prije šest godina napustio nas je Ivo Voljevica koji je uvijek znao bocnuti tamo gdje treba
29. listopada 2014. u 14:38 0 komentara 1442 prikaza
grga
Pogledajte galeriju 1/4

Sutra se obilježava šesta obljetnica smrti slikara i karikaturista Ismeta Ice Voljevice, čiji je novinski strip "Grga" obilježio Večernji list, u kojem je od 1962. do 2000. godine objavljeno 12.830 Grginih komentara.

– Nasmijano i dobroćudno, nikad zajedljivo, podmuklo i razarački, Voljevica ubada ovu našu stvarnost tisućama svojih crteža raspoređujući ih po njenu tijelu kao da se bavi akupunkturom – napisao je o njegovu radu pisac i esejist Igor Mandić, jedan od mnogih koji su se u svojem radu ozbiljno analitički pozabavili Icinim stvaralaštvom.

Među brojnim čitateljima Večernjeg lista koji se u ovo vrijeme godine iznova prisjećaju dragog kolege Voljevice i njegova Grge, istaknuo se gospodin Mesud Prolić Fazlagić koji nam je u pismu iz Berlina poslao faksimile crteža koje mu je svojedobno poklonio Ico Voljevica. Na njima Voljevica prikazuje svoj rodni Mostar u vrijeme Osmanlija, pokazujući da je njegov likovni interes sezao mnogo šire od karikatura po kojima je bio najpoznatiji.

Podsjetimo, Ico Voljevica gimnazijsko je obrazovanje stekao u Sarajevu, nakon čega se zaputio na studij arhitekture u Zagreb, gdje je honorarno počeo crtati Grgu. Prvi ga je objavljivao satirični tjednik Kerempuh, i to od 1950. do 1955. godine, kada je prešao na dnevne stranice Narodnog lista, gdje je i ostao do transfera u Večernji list 1962. godine. 

>> U 87. godini preminuo karikaturist Ico Voljevica

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.