Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Otkriven kupac najskuplje slike na svijetu, Da Vincijevog remek-djela

Sudeći po dokumentima koje su vidjekli novinari Timesa, princ je Christie'su rekao kako je spreman platiti cjelokupni iznos odjednom. No, bez obzira na to odobreno mu je da zbog velikog iznosa plati u šest rata.
07. prosinca 2017. u 17:17 19 komentara 5607 prikaza
Leonardo da Vinci - Isus Krist
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Ulje na platnu Leonarda da Vincija "Salvator Mundi", koje je u studenome na dražbi prodano za rekordnih 450,3 milijuna dolara, bit će izloženo u novome Louvreu u Abu Dabiju, izvijestila je uprava muzeja na Twitteru.

mona lisa iz Islewortha (1) Riješen misterij Napokon otkriveno smiješi li se Mona Lisa na Da Vincijevom remek djelu

"Salvator Mundi stiže u Louvre Abu Dabi", tweetala je uprava muzeja, na čemu su im tweetom čestitali iz aukcijske kuće Christie's, koja je u studenome u New Yorku organizirala prodaju slike slavnoga talijanskog umjetnika.

Premda se nagađalo da je novi vlasnik slike ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev koji ju je 2013. kupio za 127,3 milijuna dolara, što je po mišljenju stručnjaka bila preniska cijena za takvo remek-djelo, New York Times doznaje kako ju je kupio malo poznati saudijski princ Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud.

Sudeći po dokumentima koje su vidjekli novinari Timesa, princ je Christie'su rekao kako je spreman platiti cjelokupni iznos odjednom. No, bez obzira na to odobreno mu je da zbog velikog iznosa plati u šest rata.

Zanimljivo je da je "Salvator Mundi" jedina poznata slika Leonarda da Vincija koja je bila u privatnoj umjetničkoj zbirci. Sve ostale vlasništvo su svjetskih muzeja.

Prvi univerzalni muzej u arapskom svijetu, Louvre Abu Dabi otvoren je deset godina nakon lansiranja projekta 6. studenoga. U pustinju je donio vrhunska umjetnička djela s temeljnom porukom promicanja tolerancije među kulturama i narodima.

Muzej je zamišljen "kao otvaranje prema drugima", kako bi se "razumjela različitost u multipolarnu svijetu", rekao je na otvorenju Jean-Luc Martinez, direktor pariškoga Louvrea.

Za razliku od ostalih muzeja koji obilazak organiziraju prema stilovima ili civilizacijama, pustinjski Louvre u prvi plan stavlja univerzalne teme i ono što je kulturama zajedničko, od prapovijesti do današnjice.

Izlošci su grupirani prema onome što im je zajedničko. U istoj prostoriji stoje grčki kipovi uz kolosalne egipatske skulpture. Antički vrč iz Turske izložen je uz vrč iz Kine i posudu za vodu iz Indije. Posebnu pozornost privlači židovska sveta knjiga Tora izložena uz muslimanski Kuran i kršćansku Bibliju.

Leonardo da Vinci - Isus Krist
1 / 11
Leonardo da Vinci - Isus Krist
Da Vincijev autoportret 'IZVANREDNO OTKRIĆE' Među papirima liječnika iz Francuske pronađen je crtež Leonarda da Vincija vrijedan 15 milijuna eura da vinci zaluđeni obožavatelji "Da Vincijevi demoni" - genijalac je pretvoren u seksi Indianu Jonesa Leonardo da Vinci - Isus Krist Nevjerojatan iznos Ova slika genija prodana je za rekordnih 450,3 milijuna dolara!
Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

 • karlodrago:

  Poštujem i vjerujem u boga ali ova slika je kao svaka druga i samo budala može platiti tako veliki iznos novca.

 • Avatar Papatest
  Papatest:

  Za te novce Bog bi mu dao novog Isusa samo je trebao naći zamjensku majku jer Bog ne opći sa ljudima

 • Avatar Dalmatinka.
  Dalmatinka.:

  Ovo jasno govori da se Leonardo Da Vinci smatra najvećim slikarom u povijesti čovječanstva...2 Picassova djela vrijede koliko 1 Da Vincijevo djelo...konkretno u novcu