Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Sabina Mikelić i Martin Mrzljak dobitnici su nagrade Essl

Sabina Mikelić za video rad Kućni broj 376 i Martin Mrzljak za instalaciju dobili su večeras Nagradu Essl kao najbolji hr5vatski predstavnici studenata s Akademije likovnih umjetnosti.
12. svibnja 2011. u 21:57 0 komentara 3 prikaza
HR Mikelic
Foto: Arhiv Essl

Sabina Mikelić za video rad Kućni broj 376 i Martin Mrzljak za instalaciju dobili su večeras Nagradu Essl kao najbolji hr5vatski predstavnici studenata s Akademije likovnih umjetnosti. Nagrade im je uručila Agnes Essl, galeristica iz Beča koja zajedno sa suprugom Karlheinzom Esslom ima najveći privatni muzej u Austriji, osnovan 1999. godine. Gospođa Agnes Essl na pitanje tko je njezin favorit među hrvatskim mladim umjetnicima, rekla je kako ona u pravilu najviše voli slikarstvo. A upravo je ove godine tako malo slika koje je odabrao žiri za izlaganje, tek rad Pavla Pavlovića, komentirala je.

Tako su se poduzetnička obitelj iz Beča, vlasnici trgovačkog lanca Baumax, posljednjih godina angažirali na poticanju mladih umjetnika iz Sredne i Istočne Europe koji dobivaju novčane nagrade od 3500 eura, a nagrađena djela sudjeluju na zajedničkoj finalnoj izložbi i otkupljuju se za postava u Muzeju Essl. 

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu mogu se razgledati i djela ostalih nominiranih hrvatskih studenata među kojima su Beata Jarzyna, Ana Kuzmanić, Stjepan Milas, Pavle Pavlović, David Ranogajec, Igor Ruf, Irena Topić i Borko Vukosav. Ove je godine u natječaju sudjelovalo četiristo umjetnika iz Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunjske i Bugarske. 

 

 

 

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.