Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REDATELJ U EU

S redateljem Ognjenom Sviličićem u Europsku uniju

sviličić
arhiva
17.05.2010.
u 16:21

Redatelj Ognjen Sviličić (“Oprosti za kung fu”, “Armin”) postao je hrvatski predstavnik u programu “Kulturno putovanje” Europske komisije.

Redatelj Ognjen Sviličić (“Oprosti za kung fu”, “Armin”) postao je hrvatski predstavnik u programu “Kulturno putovanje” Europske komisije, odnosno njegova odbora za proširenje, kojemu je svrha upoznati već postojeće članice EU s kulturom budućih članica koji dolaze s jugoistoka Europe. Predstavnici pojedinih zemalja birani su po kriteriju relevantnosti u vlastitim zemljama te njihovih potencijala izvan granica; BiH predstavlja dizajnerica, Srbiju DJ, a nas redatelj, što je zanimljivo jer film donedavno nismo smatrali svojom jačom stranom. O svakom će kulturnom “atašeu” biti snimljen trominutni film, a ovaj o Sviličiću bit će snimljen u sljedeća dva dana na lokacijama Zagreba.

- Mene su izabrali jer su mi filmovi igrali u inozemstvu i nekako sam stalno prisutan u tom krugu kao scenarist i redatelj. Nisam baš dobio Zlatnu palmu, ali bolje trenutačno nemamo, izgleda - kaže Sviličić, objašnjavajući kako misli iskoristiti svoje tri “europske” minute.

- U tom kratkom filmu trebam im pokazati svoj rad i nešto od kulturne ponude Hrvatske. Teško je sve sabiti u tri minute, a da još bude zabavno i privlačno.

Slao sam im prijedloge što bi im mogao pokazati u Zagrebu, oni su odabrali samo neke od njih. Recimo, htio sam im pokazati arhitekturu Novog Zagreba i novu zgradu Muzeja suvremene umjetnosti. To im se svidjelo, ali nisu bili zainteresirani za institucije. Oni ovo rade za širu publiku i za političare, da se pokaže da u zemljama jugoistoka Europe postoji bogat kulturni život, pa da ih se, valjda, isplati primiti. Zadatak je pokazati da nismo samo divljaci. Većina zemalja EU nas još uvijek povezuje s ratom i zapravo se iznenade kad vide kulturnu ponudu jednog Zagreba. Većina zemalja EU još nas povezuje s ratom i zapravo se iznenade kad vide da naša kultura nije zastarjela i dosadna, što bi se dalo zaključiti po dosadašnjem imidžu naše zemlje (reklamiramo se kao sportska nacija veselih primitivaca). Eto, ovaj kratki film bi trebao barem malo promijeniti tu sliku.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije