Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeff Koons

S kraljem erosa Frankfurt leti u nebo!

128323-01-02_nnn_Kul_270612
AFP
30.06.2012.
u 09:53

Frankfurt je zatrpan jumbo plakatima koji poručuju da se izložba Jeffa Koonsa (1955.) ne smije propustiti jer osim poznatih djela nudi i seriju novih radova s temom erosa

Kralj kiča ljetuje u Frankfurtu! Tako mediji najavljuju dvije izložbe američkog slikara Jeffa Koonsa koje će cijelo ljeto biti otvorene u gradu njemačkog kapitala s najvećim svjetskim sajmom knjiga. Schirn Kunsthalle predstavlja Koonsa slikara, a Liebieghaus – kipara! Ozbiljni se kritičari i kulturnjaci pomalo bune na kič kao jedinu odrednicu umjetnika koji se doduše proslavio bombastičnim radovima koji uključuju pornodivu Cicciolinu i kralja popa Michaela Jacksona, ali ga to ne određuje do kraja.

Uz poznate radove i neizostavnog porculanskog Jacka, bit će tu i novih: Koonsova Antiquity, nova je serija radova temeljena na kiparskoj antici i erosu kao središnjem motivu, u svom izvornom grčkom značenju. Eros je uvijek zaokupljao Koonsa pa je svoju ševu s Illonom Staller ovjekovječio realističkom skulpturom koja je smatrana skandalom iako je eros stara stvar u skulpturi i prije antike. No, sigurno će biti zanimljiv prijevod antičkih motiva – prije svega Dioniza i božica ljubavi – u Koonsov ikonografski svijet. Svjedoči o tome i činjenica da je Frankfurt oblijepljen jumbo plakatima koji poručuju da Koonsa nikako ne treba propustiti.

Njime se bavi i dosad najveća i najjača ekipa povjesničara umjetnosti koji o njegovu djelu pišu u opsežnom katalogu, čije su objavljivanje poduprli jaki sponzori na čelu s Bank of America Merrill Lynch.

Ključne riječi

Komentara 2

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
15:01 30.06.2012.

Sve mi se više i više čini da je kultura alat kojeg vlast koristi kao kost koju glođe "zahtjevnija" skupina. Dok druge kosti, sport, cajke... grickaju ostali. Matrix?

M1
marin_11
09:49 01.07.2012.

S kraljem erosa Frankfurt leti u pakao a ne u nebo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije