Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNIČKA GALERIJA Kasni radovi Ede Murtića izloženi mjesec dana

S godinama jenjava svaka energija, ali ne i Murtićeva

Edo Murtic, Uspomena, 2003., akrilik na platnu
26.05.2014.
u 16:00

Kasnih 90-ih, Murtić je slikao istarske motive u svome Vrsaru. Ocijenjeni su slikarski iznimno svježima

Mjesec dana bit će u Radničkoj galeriji u Zagrebu izloženi "Kasni radovi" Ede Murtića. Galerija advokata Hanžekovića trudi se dati birani sadržaj, a s Murtićem mu je to zajamčeno osobito kad mu je kustos prvo ime iz današnjega kruga intelektualaca, povjesničar umjetnosti i književnik Zvonko Maković.

Kod Murtića je odavno detektirana opipljiva energija – i u sadržaju i u pokretu, kako je to primijetila kritika, no nije ni morala jer to lako ustavnoljava i svako laičko oko. A Maković upravo i ide tragom Murtićeve stvaralačke energije. I dokazuje nešto ipak neočekivano. S godinama jenjava svaka energija, pa bi se očekivalo da će i Murtićeva. Ali ne!

Bilo je općepoznato da Murtić posjeduje onu životnu vitalnost kakva je do kraja pratila Picassa. Maković dokazuje dugovječnost Murtićeve slikarske energije do kasnih godina njegova stvaralaštva. Brzi i siloviti pokreti ruku pa i tijela ostali suduboko prisutni su u njemu i kao čovjeku, i kao umjetniku, uočava Maković. "Čvrste i sigurne geste na krajnje jednostavan način određuju i ovdje strukturu umjetničkog djela" piše kustos Maković.

Na izmaku tisućljeća, kasnih 90-ih, Murtić je slikao istarske motive u svome Vrsaru. Ocijenjeni su slikarski iznimno svježima. Istom "manirom" nastavlja sve do svoje smrti.

Uvijek je tu ravnoteža između predmetnoga i apstrakcije, bilježi Maković. Čak i kad slikani motiv naziva "Starom maslinom" (2004), što slika uvjerljivo prenosi cjelokupnom slikarskom materijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije