Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Ruže od 18. rođendana kćeri smrznula i zarobila u vremenu

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar još kratko je otvorena intimistička i zanimljiva izložba „Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić
04. svibnja 2021. u 10:21 0 komentara 492 prikaza
Pogledajte galeriju 1/7

Nema još puno vremena, ali svakako se isplati najaviti da je još do sutra, do 5. svibnja, u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar otvorena intimistička i zanimljiva izložba „Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić. Otvorena je prigodno  na sam Dan planeta Zemlje i prikazuje fotografirano cvijeće smrznuto u vremenu, serija je do sada osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, a ulaz je slobodan.

nova izložba Klimt je imao 14 djece, a u Opatiji ljubio je i kćer Gustava Mahlera

"Postoji taj neki događaj u svačijem životu koji donese osvještavanje neumitnosti kraja. Dođe on iznenada i ostavi te na trenutak bez daha. Kao snažan udarac u trbuh, baš tako nekako, fizički. Za Maju Strgar Kurečić bio je to osamnaesti rođendan njezine kćeri, prigodom kojeg je mlada žena na poklon dobila i jednu ružu. Sam pogled na ružu i, sasvim sigurno, pomisao na činjenicu da njezina kći odrasta, u Maji je izazvao poriv da ružu sačuva od propadanja, da sačuva njenu mladost, i bez mnogo razmišljanja Maja je ružu zaledila. Tek kasnije posegnula je ponovo za ružom kako bi je fotografirala. Nakon ruže uslijedili su drugi cvjetovi, raznovrsno bilje, grane, sjemenke…Maja Strgar Kurečić autorica je koja se uvelike oslanja na intuiciju. Pritom je ona potpuno neopterećena općim mjestima i predvidljivom simbolikom, gotovo dječje zaigrana, igrom otvara novi prostor slobode. Zadnjih nekoliko godina ova se autorica koja ima iza sebe punih dvadeset i pet godina profesionalnog iskustva u fotografiji, okrenula prirodi i apstraktnoj fotografiji. I jedno i drugo pretpostavlja samoću ili makar kratkotrajno osamljivanje. Majin postupak duboko je eskapistički po svojoj naravi. U svojoj se osnovi oslanja na tradiciju onih autora koji svojim radom, ili nekim njegovim dijelom pod pritiskom društvenih okolnosti u umjetnosti pronalaze odmak od stvarnosti“, piše u svojem predgovoru izložbi njena kustosica Iva Prosoli.

Pri tome, kada vidite njene cvjetove, iako pomislite na smrt, autorici to nije bila intencija. 

"Naglasak mi je na prolaznosti, ali i na ljepoti svih faza života. Meni ovo nije priča o smrti. Iako je i ona sastavni dio ciklusa života. Starenje, propadanje, ali opet u nekom pozitivnom prirodnom smislu koji stvara uvjete za novi život. Biljka propada i postaje hrana za novi život", smatra Maja Strgar Kurečić.

Inače, Strgar Kurečić rođena je u Zagrebu 1972. godine. Diplomirala je 1996. na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2007. s temom iz područja digitalne fotografije. Članica je Fotografske sekcije ULUPUH-a, a fotografijom (reklamnom, reportažnom i eksperimentalnom) aktivno se bavi od 1991. godine te izlaže na više od 50 selektiranihskupnih i 10 samostalnih izložbi fotografija.

blago slavonskih dvoraca Sjedili su na Napoleonovu stolcu, a Pejačevići su imali i slavonsku alku

Svoje radove izlagala je diljem svijeta - od Hong Konga do Moskve, Omana, Barcelone, Pariza, Kölna, Budimpešte, Praga i hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita, Dubrovnika, Rovinja i Varaždina. Radi kao izvanredna profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje fotografiju i grafičku pripremu.

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.