Naslovnica Kultura Film

Ruski buntovnici vide umjetnost u prevrtanju policijskih automobila

Jedan od dokumentaraca o kojem se opravdano najviše pričalo na proteklom Berlinaleu u našim je kinima
27. travnja 2014. u 12:20 0 komentara 102 prikaza
Sutra

Građani zemalja našega tipa – dakle, zemalja u kojima caruju korupcija, klijentelizam, kriminal... – na različite načine pokušavaju izražavati svoj bunt. Anarhistička skupina Vojna (Rat) u Rusiji to izražava pomalo djetinjastim nepodopštinama: kradu po dućanima, stavljaju žvakaće gume u ključanice na ulazima Putinovih agencija, hodaju po automobilima običnih građana, dok policijske prevrću...

I sve je to dio ne samo izražavanja bunta nego po njima i kreativnog umjetničkog djelovanja. Što je tu zapravo art, teško je reći – po njihovom bi ekipa Jackassa bila Picasso – ali mora se priznati da im kreativnosti u pravljenju štete ne nedostaje. Andrej Grjazev u dokumentarcu "Sutra" bilježi njihovo djelovanje u stilu filma-istine, ali osim vjerodostojne, potpuno ogoljene kronike načelno samoubilačkog angažmana podložnog sociološkim analizama i interpretiranjima, gradi i jednako upečatljivu paralelnu priču kroz odnos supružnika, članova skupine, osobito majke, i njihova sinčića Kaspera.

Opravdano jedan od dokumentaraca o kojem se najviše pričalo na proteklom Berlinaleu.

Ocjena: 5/5

Hrana
Mood food
Hrana za dobro raspoloženje: Doznajte što bi trebalo jesti da se osjećate sretnije

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.