Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival Ljubljana

Ruska diva protjerana sa zapadnih pozornica pjevat će u Sloveniji

Newscom/PIXSELL
05.05.2022.
u 11:05

Anna Netrebko na festivalu koji će ugostiti i ukrajinske baletne zvijezde

Nakon što svi međusobno protjeraju sve diplomate, opet ćemo mi obnavljati veze i dijalog – rekao je jučer direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek predstavljajući 70. izdanje manifestacije koja je pod njegovim tridesetogodišnjim vodstvom narasla do svjetskog formata i važnosti.

Bio je to jezgrovit komentar na ulogu umjetnika u zaraćenom svijetu i činjenicu da će na spektakularnom otvorenju 21. lipnja na Kongresnom trgu plesati i dojučerašnje baletne zvijezde Marijinskog teatra, Ukrajinci Anastazija i Denis Matvienko, umjetnički par koji se, napustivši protestno Sankt Peterburg i Rusiju, skrasio u Mariboru, dok će 26. kolovoza u Cankarjevom domu uz svog supruga Jusifa Ejvazova nastupiti i ruska operna diva, s uglavnom svih velikih pozornica na Zapadu protjerana Anna Netrebko.

U Ljubljanu i ovog ljeta vrijedi odlaziti zbog gostoprimstva čitavoga grada i raskošnih programa s imenima kao što su Alina Garanča, Julian Rachlin, John Malkovich, Riccardo Mutti, Daniel Barenboim, Lang Lang, Juan Diego Flóres, Placido Domingo... sve do završetka 8. rujna s Bečkom filharmonijom.

A pod novi krov obnovljene ljetne pozornice na Križankama dolaze, uz ostale, baleti Cluga i Béjarta, nova londonska produkcija “Priče sa zapadne strane”, Vlado Kreslin, Leibach i Tonči Huljić. Uz mnoštvo drugih programa raznih žanrova širom ljupke slovenske metropole.

Komentara 2

MA
Makbe
15:35 09.05.2022.

Ne treba miješati umjetnike s politikom. Međutim, ako umjetnici kao npr. Anna Netrebko, javno podržavaju Putina i invaziju na Ukrajinu, naravno da im treba uskratiti gostoprimstvo. No ona se je u međuvremenu distancirala od Putina, barem verbalno, pa sad opet nastupa širom svijeta, ako je istina to pišu novinari. Inače, zaista je izvanredna pjevačica i šteta što se uopće očitovala o Putinu i davala mu potporu.

NV
novo vriijeme
07:30 06.05.2022.

Ovo istjerivanje ruskih umjetnika i sportaša liči na američki lov na vještice a i njihova je ideja. Potpuno neprimjereno vidim i Lisinski se tome pridružio i ne kažem da Rusi nisu na gubitku ali i mi smo. Nitko nije ravan Rusima u baletu i to to ne vidi oštećen je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije