Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andriy Lyubka
Povratak na članak

Rusi i Ukrajinci bratski su narodi, ali poput Kaina i Abela

Ukrajinski književnik u romanu "Karbid" Lyubka lucidno piše o ukrajinskoj čežnji za Europskom unijom i boljim životom kroz prizmu grada koji se nalazi tik uz mađarsku granicu.

Komentari 3

BR
Brankko
23:12 14.02.2022.

Imamo li u Hrvatskoj grad Agram? Karlstadt? FIume? Zovemo li ih tako? Okrenimo malo perspektivu. Tzv. "Černobil" nalazi se u Ukrajini. Bi li bilo zgodno da ga zovemo ukrajinskim imenom? To je, u prenošenju ukrajinske ćirilice u latinicu, Čornobyl'. Čita se za nas Čornobilj, naglasak je na drugom slogu. Oblik "Černobil", to je preslikavanje engleskoga oblika ruskoga imena toga ukrajinskoga grada.

VL
BR
Brankko
22:45 14.02.2022.

Velika je glupost ukrajinska imena pisati na "engleski" način. To je Andrij Ljubka, po pravilima prenošenja ukrajinske ćirilice u hrvatsku latinicu (vidjeti pravopisne priručnike u kojima se piše o tome). To se tiče i ruskih i bjeloruskih imena. Za Bjeloruse treba još paziti i na to što se neki pišu na ruski način; ako su Bjelorusi bjeloruskoga jezika, treba ih pisati po pravilima prenošenja bjeloruske ćirilice. Veliku je ulogu u sređivanju prenošenja slavenskih ćirilica u latinicu imao Vatroslav Jagić. Ili bismo ga radije pisali -- Watroslaw Yagich? A njegov Varaždin, Warashdin, Warazhdin i kojekako još?!

VL
BE
berija
17:35 14.02.2022.

Baš poput Srba i Hrvata.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.