Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavljen program 65. Dubrovačkih ljetnih igara

Romeo i Julija u suživotu s Dundom Marojem i barokom

Mladen Tarbuk, Davorko Obuljen, Krešimir Dolenčići Ivana Medo Bogdanović na pressici na kojoj je predstavljen predprogram Igara
Foto: arhiva DLJI
02.02.2014.
u 14:38

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza premijerno će se, u režiji Ante Vlahinića, izvesti ulomci iz “Ratnog dnevnika” Džemile Bukovice

Dramski program 65. dubrovačkih ljetnih igara otvara premijera Shakespeareove tragedije “Romeo i Julija” u režiji Jagoša Markovića, a intendant Igara Krešimir Dolenčić režira Držićeva “Dunda Maroja”. Igre će ovo ljeto dobiti i svoj balet, a tu je izuzetno bogat glazbeni program.

Pisac opće prakse

Pretprogram 65. festivalske sezone, koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, jučer su predstavili intendant Krešimir Dolenčić, direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović. U program se vraća Vojnovićev Ekvinocij, koji se igra na Lokrumu, u režiji Joška Juvančića. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza premijerno će se, u režiji Ante Vlahinića, izvesti ulomci iz “Ratnog dnevnika” Džemile Bukovice. Nastavlja se i program Pisci u Sponzi, ali u sklopu Dramskog programa, a uključivat će i premijeru djela “Ocean more” u režiji Mani Gotovac i izvedbi HNK Varaždin, na koju dolazi i autor Alessandro Baricco. Vinko Brešan režira djelo svoga oca Ive “Bez odraza” u izvedbi HNK Šibenik, a Platonovu “Obranu Sokratovu” režira Božidar Violić i izvodi Mislav Čavajda. Gost Igara ove je godine i Arsen Dedić, čiju ćemo večer naslovljenu “Pisac opće prakse” vidjeti u Kneževu dvoru. Splitsko ljeto gostuje s lanjskom hit-predstavom Shakespeareovim “Timonom Atenjaninom” s Vilijem Matulom u naslovnoj ulozi. Velika je novost i povratak baleta. U koprodukciji Igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana, koreografski i redateljski dvojac Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevoj poljani neobarokni balet “Opasne veze”.

Kostimi Alana Hranitelja

Rade ga prema motivima istoimenog romana Pierrea Choderlosa de Laclosa i Kvarteta Heinera Müllera na glazbu Georga F. Händela, J. S. Bacha, Antonija Vivaldija i drugih majstora baroka, a posebnost je ovog baleta i umijeće kostimografa Alana Hranitelja.

Direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk ističe

:– Poštujući stilsku čistoću arhitektonske vizure grada, odlučio sam ove godine ispuniti barokne prostore dubrovačkih dvoraca i crkvi baroknom glazbom, kao i njezinim refleksijama u današnje doba.Tako će talijanski barok predstaviti ansambl Concerto de’ Cavalieri pod umjetničkim vodstvom Marcella di Lise, dok će “boje” njemačkog baroka braniti jedan od najslavnijih svjetskih orkestara – Bach Orchestra of the Gewandhaus Leipzig. Barokne vještine naših glazbenika pokazat će vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Hrvatski barokni ansambl, a predviđen je i koncert talijanskog pijaniste svjetskog ugleda Andrea Padova.

Zagrebačka filharmonija i bariton svjetskog ugleda Željko Lučić, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, zatvorit će 65. Igre, a bit će organizirana i izložba Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara, ostvarena u suradnji s MUO-om te uz pomoć Državnog arhiva u Sponzi i Dubrovačkih muzeja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije