Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Romeo i Julija na Bermudima

Na svečanim izvedbama baleta “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva, u koreografiji Svebora Sečaka, prvaka zagrebačkog Baleta, naslovne uloge plešu Tomislav Petranović i Edina Pličanić.
20. kolovoza 2012. u 21:34 0 komentara 9 prikaza
tomica02_nnn_kul_
Foto: arhiva

Bermuda Civic Ballet slavi četrdesetu obljetnicu, povodom čega se u Hamiltonu, glavnom gradu Bermuda, okupila velika međunarodna baletna trupa.

Ples na otvorenom

Tamošnji balet osnovala je Patricia Deane-Gray, učenica Ane Roje i Oskara Harmoša, naših baletnih umjetnika koji su tih davnih godina i te kako pridonijeli razvoju baleta na Bermudima. Nije stoga čudno da su glavne zvijezde velike proslave upravo zagrebački baletni umjetnici. Naime, na svečanim izvedbama baleta “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva, u koreografiji Svebora Sečaka, prvaka zagrebačkog Baleta, naslovne uloge plešu Tomislav Petranović i Edina Pličanić.

Naši su baletni umjetnici već nekoliko dana u Hamiltonu, a izvedbe slavnog baleta su 22., 23., 24. i 25. kolovoza 2012. Balet “Romeo i Julija” bio je tema magistarske disertacije Svebora Sečaka, koji je osmislio koreografiju posebno za tu prigodu. Predstava je spektakl koji se izvodi na nekoliko pozornica, postavljenih na više razina, u tvrđavi Hamilton, u samom centru glavnoga grada.

U predstavi uz goste iz Zagreba i ekipu međunarodnih plesača, lokalne umjetnike i članove njihove baletne škole nastupaju i članovi mačevalačkog kluba, te glumci koji govore Shakespeareove i Brookeove stihove, koji čine narativni okvir spektakularnog baleta. Tomislav Petranović veliki je plesač koji se nakon zagrebačkih početaka proslavio na svjetskim pozornicama i postao prvak bečkog i portugalskog baleta, a lani se vratio u svoj rodni grad.

Zagrebački princ

U tom je trenutku Zagreb ponovno dobio svog velikog baletnog princa, a hoće li nam i ostati, znat će se tijekom sljedećih tjedana. Naime, njegovo se ime spominje pri preslagivanju vodstva središnje nacionalne tatarske kuće kao mogućeg novog ravnatelja Baleta. Njegova je partnerica Edina Pličanić upravo za ulogu Julije 2003. godine osvojila Nagradu hrvatskoga glumišta za izuzetno ostvarenje mladog umjetnika.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.