Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balet

Romeo i Julija na Bermudima

tomica02_nnn_kul_
arhiva
20.08.2012.
u 21:34

Na svečanim izvedbama baleta “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva, u koreografiji Svebora Sečaka, prvaka zagrebačkog Baleta, naslovne uloge plešu Tomislav Petranović i Edina Pličanić.

Bermuda Civic Ballet slavi četrdesetu obljetnicu, povodom čega se u Hamiltonu, glavnom gradu Bermuda, okupila velika međunarodna baletna trupa.

Ples na otvorenom

Tamošnji balet osnovala je Patricia Deane-Gray, učenica Ane Roje i Oskara Harmoša, naših baletnih umjetnika koji su tih davnih godina i te kako pridonijeli razvoju baleta na Bermudima. Nije stoga čudno da su glavne zvijezde velike proslave upravo zagrebački baletni umjetnici. Naime, na svečanim izvedbama baleta “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva, u koreografiji Svebora Sečaka, prvaka zagrebačkog Baleta, naslovne uloge plešu Tomislav Petranović i Edina Pličanić.

Naši su baletni umjetnici već nekoliko dana u Hamiltonu, a izvedbe slavnog baleta su 22., 23., 24. i 25. kolovoza 2012. Balet “Romeo i Julija” bio je tema magistarske disertacije Svebora Sečaka, koji je osmislio koreografiju posebno za tu prigodu. Predstava je spektakl koji se izvodi na nekoliko pozornica, postavljenih na više razina, u tvrđavi Hamilton, u samom centru glavnoga grada.

U predstavi uz goste iz Zagreba i ekipu međunarodnih plesača, lokalne umjetnike i članove njihove baletne škole nastupaju i članovi mačevalačkog kluba, te glumci koji govore Shakespeareove i Brookeove stihove, koji čine narativni okvir spektakularnog baleta. Tomislav Petranović veliki je plesač koji se nakon zagrebačkih početaka proslavio na svjetskim pozornicama i postao prvak bečkog i portugalskog baleta, a lani se vratio u svoj rodni grad.

Zagrebački princ

U tom je trenutku Zagreb ponovno dobio svog velikog baletnog princa, a hoće li nam i ostati, znat će se tijekom sljedećih tjedana. Naime, njegovo se ime spominje pri preslagivanju vodstva središnje nacionalne tatarske kuće kao mogućeg novog ravnatelja Baleta. Njegova je partnerica Edina Pličanić upravo za ulogu Julije 2003. godine osvojila Nagradu hrvatskoga glumišta za izuzetno ostvarenje mladog umjetnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije