Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi roman Zorana Ferića

Roman o seksualnoj požudi na socijalističkim plažama

Zoran Ferić
Foto: Davor Puklavec / Pixsell
1/2
12.01.2016.
u 12:39

VBZ je objavio novi roman Zorana Ferića "Na osami blizu mora"

Za naslov najnovijeg romana, jedan od najuglednijih hrvatskih prozaika Zoran Ferić iskoristio je općepoznati stih Tomislava Zuppe iz megapopularne Runjićeve dalmatinske kancone „Galeb i ja“. „Na osami blizu mora“, knjiga je jakog mediteranskog timbra, prava štorija o momcima koji se na Ferićevom amblematskom otoku Rabu odaju seksualnim avanturama uglavnom sa raspoloženim
strankinjama. Nije to erotski roman, ali se bavi erotikom i erotičnošću zrelog doba jugoslavenskog i hrvatskog hedonističkog socijalizma kada su partijske što se erotske tiče gotovo talibanske kočnice popustlie i kada je omladina prvu seksualnu poduku mogla dobiti od izvježbanih starijih i puno iskusnijih zapadnjakinja u čijim su zemljama javne kuće i porno filmovi bili svakodnevna pojava lišena skrupula i zabrana. Istina, seksualna se požuda mogla na jadranskim ljetovalištima upražnjavati i sa trudbenicama iz istočne Europe koje su također ljetovale na plažama od Savudrije do Prevlake.


Naravno, Ferić ni ovaj put nije napisao prozu za jednokratnu uporabu. Njegovi opisi seksa, ali i pojedinih muških likova koji na mahove vrlo grubo i sirovo lamenraju o ženama i njihovoj erotskoj
ćudi, nisu sami sebi svrha. Oni nam otkrivaju jedno novo, mračnije i destrukvnije Ferićevo lice i među njegove likove uvode i osobe koje kao da su u kantilenske morske priče došle iz predvorja pakla. Istina, neobuzdane seksualne avanture vrlo su često kod Ferića samo put, a ponekad i prečac do krajnje tragičnih ishoda u kojima roditelji na odmoru čak ostaju i bez djece, koja ih žele kazniti zbog njima neshvatljivih erotskih ponašanja u kojima se ukida stroga zadatost obiteljskih pravila i ozakonjena monogamija.

Što se jezika tiče, Ferić se opravdano pozabavio i otočkom čakavštinom, kao što je i inače s puno ljubavi i razumijevanja govorio o otočanima, posebno otočankama i to napose u prelijepoj noveli koju je nazvao „Snjegovi Kilimandžara“. A u noveli „Tuga Belgije“ očito je htio odatipočast velikom belgijskom romanopiscu Hugu Clausu. Osim brojnih likova, u roman je uveo i brojne dokumentarističke činjenice, stvoreći tako i svojevrsnu rapsku društvenu kroniku poručujući nam da mu je itekako važan društveni kontekst u kojem njegovi junaci odrastaju i postaju odrasli ljudi. Ovog je puta puno više spisateljske pažnje posvećeo i ženskim likovima koji su mu na razini sa muškima, a vrlo su često karakterno i snažniji od muškaraca što romanu daje dodatnu dinamiku i snagu.

Ipak, ako od romana „Na osami blizu mora“ očekujete paprenu i slikovitu pričicu o životu jadranskih 'galeba', dakle muškaraca koji osvajaju seksualno gladne ženskinje svih (pa i zabranjenih) uzrasta, treba reći da Ferić svoj najnoviji prozni uradak nije tako zamislio niti napisao. Ima tu galebarenja i galebova, ali Ferić o njima ne ispisuje nekakvu mačističku mitomansku apoteozu, nego ih spušta na zemlju i vrlo često prikazuje kao nemoćne žrtve iskonskih animalističkih igrica u kojima ženke vrlo često požderu narcisoidne i neoprezne muškiće. Stoga su i Ferićevi junaci tek osobe koje žive jako daleko od šlagerskih pretjerivanja i pojednostavljivanja, u vlastitim podrumima prepunim strahova i nesigurnosti. Oni nam pokazuju naličje socijalističkog turizma u kojem je seks sa tek stasalim domorocima sastavni dio nemaštovite ponude, a mlada sperma uzdignuta na pijedestal nacionalnih specijaliteta koji stare goste desetljećima vraćaju u ista pitoma mjesta idiličnih trgova, zabačenih plažica i opojnog domaćeg crnog vina. 

Ključne riječi

Komentara 3

KR
krutiii
13:28 12.01.2016.

mlada sperma???KAJ GOD

SM
stari_mačak
13:45 12.01.2016.

Plaže su plaže; nema socijalističkih, komunističkih, kapitalističkih, katoličkih i tako dalje i tako dalje, a bez požude nema ni seksa, ako već pričamo o vođenju ljubavi barem jednog od partnera. Pisati roman jest kao i voditi ljubav pa taman i ako u nedostatku strasti u pomoć zovemo viagru. Gdje nedostaje libida i moći tu počinje kemija :)

BA
bandido
17:59 15.01.2016.

Socijalisticke plaze su one koje mogu koristiti svi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije