Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Roman o antifašističkoj heroini sada i na hrvatskom

"Djevojka s Leicom" Helene Janeczek kaleidoskopski je roman o Gerdi Taro, jednoj od najpoznatijih fotoreporterki i antifašističkoj heroini, za koji je autorica dobila najprestižniju talijansku književnu nagradu "Strega", a u hrvatskom prijevodu objavila ga je Naklada Ljevak.
08. veljače 2021. u 11:51 0 komentara 460 prikaza
Foto: naklada ljevak

Novi naslov Naklade Ljevak istovremeno je fikcionalizirana biografija, ljubavna posveta fotografiji, te snažan prikaz 30-ih godina prošloga stoljeća s financijskom krizom, usponom nacizma i neprijateljstvu prema izbjeglicama, stoji u priopćenju.

nagrada fric Krleža se nakon sto godina vratio u Koprivnicu kako bi još jednom nazdravio s Vošickim

Roman je ispričan s tri različitih gledišta - onih troje Gerdinih prijatelja koji su je na različite načine poznavali, voljeli i divili joj se. Kako je istaknuto, "Djevojka s Leicom" obavezno je štivo za ljubitelje povijesne fikcije usredotočene na fascinantne živote iznimnih i snažnih žena.

U navedenim recenzijama romana objavljenim u medijima, među ostalim, stoji kako u ovom svom romanu "Helena Janeczek u fokus dovodi svijet mladih umjetnika, fotografa i ‘intelektualnih izbjeglica’ zahvaćenih olujom povijesti 20. stoljeća, između jednog rata i drugog. Ipak, njezini čudesni likovi ostaju sposobni za sreću, vitalni i ‘slobodni od svega’. Janeczekin roman savršeno reproducira njihove blistave strasti.“

Također, recenzenti su ocijenili da je "Janeczekin zahtjevni, aluzijama zasićen, multiperspektivni roman prikazuje krug hrabrih disidenata", da je "odvažan pokušaj da se prikaže život revolucionarne žene", te da "ovaj mozaik vinjeta i slika vraća u fokus kompleksnu hrabru ženu.“

Helena Janeczek rođena je 1964. u Münchenu u obitelji poljskih Židova koji su preživjeli holokaust. U dobi od 19 godina seli u Italiju i otada tamo živi. Njezina prva knjiga "Lezioni di tenebra" (Lekcije o tami), objavljena je 1997. a u njoj prepričava obiteljsku povijest te opisuje svoj odlazak u Auschwitz, gdje je njezina majka bila zatočena tijekom Drugoga svjetskog rata.

Roman "Le rondini di Montecassino" (Montecassinijeve lastavice) objavila je 2010., taj roman osvojio je talijansku nagradu "Zerilli-Marimo," a govori o grupi vojnika tijekom znamenite Bitke za Monte Cassino u Drugom svjetskom ratu.

priče iz ženske kaznionice Zatvor je ništa prema krivnji koju nosim jer sam oduzela život. Pisanje me spasilo

Njezin roman "Djevojka s Leicom", koji Naklada Ljevka objavljuje u prijevodu Ite Kovač, osvojio je 2018. najprestižniju talijansku književnu nagradu "Strega", a našao se i u finalu nagrade "Campiello".

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.