Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATASTROFA

Roland Emmerich režirat će Asimovljevu 'Fondaciju'?

19.01.2009.
u 16:30

Nakon što je zabrljao s novom verzijom 'Godzile' i 'Dana kad se Zemlja zaustavila', Roland Emmerich namjerava se uhvatiti u koštac s tvrdim orahom ekraniziranja jednog od najpoznatijih i najomiljenijih klasika znanstvene fantastike, prvog dijela popularne trilogije "Fondacija" (ili, po starom, "Zadužbina") Isaaca Asimova.

Mnogi ljubitelji SF-a iz "zlatnog doba" vrisnuli su do neba na pomisao da redatelj odgovoran za nesuvisle spektakle poput "10.000 godina prije Krista" mesari cijenjeno djelo "dobrog doktora", ali ako ćemo pravo – ne može Emmerich naškoditi uspomeni na dr. Asimova više od jednog Chrisa Columbusa koji je 1999. režirao očaknog "Dvjestogodišnjaka" ili Alexa Proyasa u čijem "Ja, robot" iz 2004. od Asimova nije ni "A" ostalo.

"Zadužbina", u kojoj se radi o organizaciji koja pokušava sačuvati znanost i znanje nakon pada ogromnog galaktičkog carstva, napisana je kao serijal u časopisu "Astounding" davnih četrdesetih, a još u pedesetima je osvojila posebnu nagradu "Hugo" kao "najbolji ZF serijal svih vremena".

Štoviše, posebno je pikantna nedokazana glasina kako je dotični roman, odmah nakon izlaska u knjiškom obliku početkom pedesetih, dobio i arapski prijevod, i da je prilično slobodno preveden kao القاعدة tj. "Al-qua'ida", što bi značilo da je iz tog naslova Osama Bin Laden barem djelomično pokupio inspiraciju za svoju organizaciju. (No, nitko od onih koji to tvrde nije još pokazao primjerak Asimovljeva romana s tim naslovom; čini se da je priča novijeg datuma i potječe iz Kine, gdje naslov prevedene "Fondacije" zbilja može biti protumačen kao "Al-Quaeda".) Luđaci u SF-u nalaze raznovrsne inspiracije, pa je "Fondaciju" kao svoju vodilju citirao i vođ zloglasne japanske sekte Aum Shinrikyo, poznate po napadima otrovnim plinom u tokijskom metrou.

A kakav će napad na integritet Asimovljevih ideja predstavljati Emmerichov film, ostaje da se vidi; njemu je na rasporedu da prvo završi apokaliptični triler "2012.", a onda se posveti ovom novom projektu New Line Cinema, čiji su producenti još prije uspjeha s "Gospodarem prstenova" pokušavali organizirati ekraniziranje dotičnog Asimovljeva djela.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije