Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Rigoletto na Peristilu otvara niz od 48 kulturnih događaja na 15 lokacija

20. lipnja 2019. u 12:23 1 komentara 235 prikaza
Foto: HNK Split

Verdijev "Rigoletto" na Peristilu u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, dramska  premijera "Britanik/Kaligula" u režiji Gorana Golovka, baletna premijera "Piazzolla/Stravinski" na mističnom Sustipanu koju uz Igora Kirova pripremaju još četiri poznata svjetska koreografa, Mozartov "Requiem" u prigodi otvaranja spomenika Tonču Petrasovu Maroviću koji je napisao "Sonatu za staro groblje na Sustipanu", prvo izvođenje naše najpopularnije opere "Ero s onoga svijeta" na Rivi u Makarskoj, disperzija predstava izvan Splita, vraćanje starih ambijentalnih pozornica, koncerti, izložbe, filmske projekcije, gostovanja, reprize najboljih naslova ..., najupečatljivije su značajke po kojima će se, nadamo se, pamtiti 65. Splitsko ljeto koje će se održati u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza.

Franco Zeffirelli Svestrani redatelj koji se dobro snalazio i sa Shakespeareom i s Puccinijem

 Srećko Šestan, novi intendant HNK Split koji će u vruću fotelju službeno zasjesti 1. srpnja, na prvoj konferenciji pred novinarima prvenstveno se zahvalio ekipi s kojom je nekoliko mjeseci u kontaktu, koja je pripremila međunarodni ljetni festival izvukavši maksimum u kreativnom, organizacijskom i tehničkom smislu. Ponaosob se zahvalio vd ravnatelju Opere Ivi Lipanoviću, vd ravnateljici Drame Jasni Jukić, vd ravnatelju Baleta Igoru Kirovu te naravno Goranu Golovku.

Trošenje pjevača Moj je cilj raditi ‘Dunje Vejzović’ bolje od mene

Ovogodišnje Splitsko ljeto nudi publici tridesetisedam opernih, dramskih, baletnih, koncertnih izvedbi, izložbi, filmskih projekcija te jednu književnu promociju u ukupno 48 događanja, na petnaest lokacija u gradu Splitu, ali i lokacijama u Vrlici, Makarskoj, Gatima, Sitnu Gornjem, Saloni. 

- 65. Splitsko ljeto objedinjuje ideja prožetosti izvedbenih umjetnosti s ambijentalnim prostorima - naglašava prof. Golovko.

Na Peristilu će se Festival otvoriti potpuno novim, "prebačenim" u sadašnje vrijeme "Rigolettom" kojeg postavlja Dražen Siriščević, jer kako veli maestro Lipanović, riječ je o svevremenskoj temi. Kao prave male dragulje najavljuje devet koncerata u sklopu Festivala te posebno koprodukciju s Ljubljanskim festivalom kojeg će 2. srpnja otvoriti Splićani s "Aidom"

Sergej Polunin ogoljene emocije Baletani koji su srušili predrasude

Dramski program donosi reprizu fenomenalne "Orestije" pod Mosorom, dugovječnu predstavu "Smij i suze starega Splita", u Gatima besplatnu izvedbu "Ol smo za jedan dan", a nacionalna prvakinja Ksenija Prohaska igrat će svoju "Marlene Dietrich" te tako obilježiti dvadesetogodišnjicu premijere te monodrame. U Kašteletu će se gledati predstave koje govore o ženskim pitanjima, a na Sustipanu, tradicionalno popularni domaći i inozemni baleti.

Na pitanje svih pitanja koje se postavlja već mjesecima u HNK Split - tko će mu biti najbliži suradnici, novi intendant Srećko Šestan odgovara: "Raspisat ću nakon Splitskog ljeta pozivni interni natječaj." Ma što to značilo.

HNK Split Veseli “Balet o mladosti” dotiče i teške životne teme
Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?