Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
''Nisam kriv''

Retrospektiva Petra Dabca u galeriji Klovićevi dvori

Petar Dabac
29.04.2011.
u 13:04

Izložba će predstaviti desetljeća stvaralaštva Petra Dabca i pokazati sve promjene kroz koje je njegov opus prolazio

Retrospektivna izložba Petra Dabca ''Nisam kriv'' otvara svoja vrata 3. svibnja u 19 sati u galeriji Klovićevi dvori i ostat će otvorena do 5. lipnja 2011.

''Nisam kriv'' donosi radove iz rane faze Dabčeva stvaralaštva kao i njegove radove iz 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća.

Po riječima Marine Viculin, rane radove karakteriziraju pažljivo komponirane fotografije njegove prve ozbiljne ljubavi Jasne, mokri kolnici Ilice, pogledi iz ateljea. U 70-im godinama njegova je fotografija usvojila koncept, analitičke postupke, apstraktni vizualni jezik. Osamdestih godina i dolaskom fotoaparata popularnog naziva ''idiot'' Dabac posljednjih dvaju desetljeća proučava narav fotografije, ali ne njezinu materijalnu potku nego ideju koju mogućnost fotografiranja donosi ljudskoj misli.

Petar Dabac fotografijom se počinje baviti 1960. godine surađujući u atelijeru Toše Dabca, čije vodstvo preuzima nakon Tošine smrti 1970. godine. Kao samostalni umjetnik djeluje od 1966. godine, a od 1970. godine član je ULUPUH-a. U razdoblju od 1980. do 1987. godine u galeriji osnovanoj u sklopu Atelijera Tošo Dabac, organizira četrdesetak fotografskih izložbi domaćih i stranih autora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije