Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kino Tuškanac

Retrospektiva Joachima Triera ususret Oscarima

Kino Tuškanac
18.03.2022.
u 08:36

U zagrebačkom kinu Tuškanac ovaj vikend gledat ćemo pet norveških hitova

Najnoviji film jednog od najznačajnijih suvremenih norveškog filmaša Joachima Triera "Najgora osoba na svijetu" u utrci je za Oscar u čak dvije kategorije, očekivano onoj za najbolji strani film, ali i za najbolji originalni scenarij. Prošle godine za ulogu Julie u toj crnoj romantičnoj dramediji glavna glumica Renate Reinsve nagrađena je i na filmskom festivalu u Cannesu. Taj je film ujedno i završni dio Trierove čuvene "Oslo trilogije", koja će biti prikazana u sklopu ciklusa Portreti posvećenog Joachimu Trieru u kinu Tuškanac.

U Tuškancu ćemo tako od subote 19. ožujka do ponedjeljka 21. ožujka zapravo moći pogledati čitavu retrospektivu tog priznatog redatelja koju čini pet filmova. Iako je relativno kratka, Trier je relativno mlad i, odlučite li se pogledati bilo koji od njegovih filmova u Tuškancu ovog vikenda, nećete se razočarati.

Retrospektiva će započeti u subotu u 19 sati projekcijom psihološke egzistencijalne drame "Oslo, 31. kolovoza", temeljene na romanu Pierrea Drieua La Rochellea. "Oslo, 31. kolovoza" drugi je po redu film u spomenutoj trilogiji, što gledatelje ne treba zabrinjavati budući da se svaki od tih filmova bez poteškoća može gledati i kao samostalno djelo. U nedjelju u 19 sati na rasporedu je film "Glasnije od bombi", moćan film o kompleksnim izazovima i životu nakon gubitka voljene osobe s međunarodnom zvjezdanom glumačkom postavom koju čine Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, David Strathairn i Amy Ryan. A u drugom terminu, u 21 sat, prikazat će se aktualni kandidat za Oscar, "Najgora osoba na svijetu", film koji kao da se izruguje i izvrće klasične romantične komedije, prateći život, ljubavne i karijerne peripetije mlade žene Julie i koji je, osim članova američke Akademije, zadivio i kritičare i publiku. Raniji je termin u ponedjeljak pak rezerviran za "Thelmu", višestruko nagrađivani i uznemirujući paranormalni horor o djevojci (Ellie Harboe) koja potječe iz ultrakonzervativne kršćanske obitelji i koja nakon epileptičnog napadaja razvije telekinetičke moći – no one se aktiviraju samo kada osjeti privlačnost prema osobama istog spola.

Nakon "Thelme", u 21 sat slijedi egzistencijalna drama "Repriza", debitantski Trierov film i prvi dio "Oslo trilogije", za koji je Trier nagrađen kao najbolji redatelj na festivalu u Karlovim Varima, zatim i na prestižnom filmskom festivalu u Torontu, a i nominiran je za Oscar. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije