Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREND Tri nova albuma upućuju na to da mnogi žele profitirati na baštini žanra

Retro soul – moćno oružje

03.11.2008.
u 17:17

Usprkos različitim ukusima, svi znaju da soul – kako podsjeća Van Morrison u istoimenoj pjesmi s albuma “Keep It Simple” – nema boju kože i “dolazi duboko iznutra”. No zahvaljujući globalnom trendu, soul se u zadnje vrijeme pretvorio u još nešto: u moćno komercijalno oružje.

Na to upućuje niz izravnih posveta korijenima žanra – od Amy i Duffy, preko Adelle do Gabrielle (Cilmi), čini se da svi žele profitirati na baštinama zlatnog razdoblja žanra.

Zgodno za početnike
Ovih se dana niz nastavlja s još tri retro soul ekspedicije, a marketinški šefovi najviše nade polažu u Seala. Britanski je pjevač prije tek sporadično igrao strogo po “pravilima struke”, no sada priča poprima jasne obrise.

Njegov najnoviji album nema ni poseban naslov – nazvao ga je jednostavno “Soul” (Warner/Dancing Bear) –, a u suradnji s producentom Davidom Fosterom složio je zbirku standarda koji su zadnjih desetljeća doživljavali brojne i nerijetko imaginativnije verzije.

Ipak, početak nije loš – Cookeova “A Change Is Gonna Come” i Browneova “It’s a Man’s Man’s Man’s World” ni ovdje nisu izgubile temeljnu emociju, no teško da je moguće i pomisliti da bi itko – a pogotovo Seal – nadmašio Otis Reddingovo izvorno “čitanje” možda najbolje soul balade ikada: “I’ve Been Loving You Too Long”. U drugom dijelu albuma Seal upada na teritorij koji je bliži Simply Redu nego autentičnim majstorima žanra.

Ako je Seal i donekle preporučljiv početnicima koji se nemaju volje baviti pravim stvarima, album “Something Else” (Island/Aquarius) Robina Thickea – kojega na ovitku reklamiraju kao “trenutnog kralja soula” – zanimljiv tek kao primjer površnog konfekcijskog Top 10 proizvoda.

U njegovu slučaju soul se mora pisati s navodnim znacima, a pjesme poput “You’re My Baby” i (singl) “Magic” samo podsjećaju koliko je Marvin Gaye jednostavno – nezamjenjiv.

Impresivna revija
I šećer na kraju – tko bi ikada predvidio da će frontmen nekadašnjih Tony Toni Tone! jednoga dana potpisati ovako uvjerljivu rekonstrukciju najuzbudljivijih postulata Motownova soula 1960-ih i r’n’b-ja. Gostuje i Joss Stone, pa čak i Stevie Wonder, no “The Way I See It” (Sony/Menart)  ponajviše je Saadiqov show. Prilično impresivna soul revija stare škole.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije