Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi film p.t. andersona

Retro ljubavno pismo rodnom kraju velikog redatelja

IMDb
13.01.2022.
u 11:53

Film "Licorice Pizza" već ima četiri nominacije za Zlatni globus, a u malim ulogama veliki su Sean Penn, Bradley Cooper i Tom Waits

Nema ništa neobično u tome što se iznimni Paul Thomas Anderson često vraća dolini San Fernando u kojoj je odrastao. Mjesto koje je jako blizu Hollywoodu, ali opet nije baš tamo, oblikovalo ga je i kao umjetnika i kao čovjeka, pa je upravo njemu sada posvetio već svoj četvrti film.

U novom filmu "Licorice Pizza", koji je upravo stigao u naša kina, ponovno je fatalno točno reproducirao atmosferu 70-ih godina, razdoblju kojem se također voli vraćati, a ovoga puta kroz ljubavnu priču iz vlastitog djetinjstva. Dok smo se pripremali za pretpremijernu projekciju u organizaciji Editusa koji u nas distribuira film, zanimalo nas je čime je ovaj zadnji Andersonov film zaslužio četiri nominacije za Zlatni globus, a visoko su ga ocijenili i kritičari i publika koja ga je do sada vidjela. I zaista – lako je pronaći te razloge.

U povratku u 70-e pomaže mu dvoje iznimnih mladih glumaca. Koliko Anderson duguje dolini San Fernando, još je više Andersonu dugovao veliki Philip Seymour Hoffman, jedan od najboljih američkih glumaca posljednjih 30, 40 godina, koji je glumio u čak pet njegovih filmova koji su velikim dijelom definirali njegovu karijeru. Cooper Hoffman još nije tako dobar kao što je bio njegov otac (može li se uopće biti tako dobar), no već je dovoljno uvjerljiv u ulozi Garyja da je zaslužio nominaciju za Zlatni globus u kategoriji glavne muške uloge u komediji ili mjuziklu.

Drugi dio Andersonove ljubavne priče iz mladosti utjelovljuje Alana koju tumači Alana Haim, koja je zaslužila drugu nominaciju za najbolju glumicu. Haim je glazbenica koja sa svojim sestrama, koje se također pojavljuju u filmu, čini sestrinski indie rock-bend Haim čijih je niz spotova režirao upravo Anderson. Između Alane i Coopera, odnosno Garyja, dobna razlika iznosi 11 godina. Hoffmanu je tek 19, no funkcioniraju iznimno dobro kao par kojemu treba cijeli film u kojemu je prikazan proces odrastanja da konačno priznaju vlastitu ljubav.

To odrastanje prožeto je vješto plasiranim dijelovima pop-kulture 70-ih: zlatnim dobom Hollywooda i seksualnosti izmiješanim s laganom političkom intrigom, ali i boljom stranom industrije zabave tog doba. Sve na suptilan način koji remete tek pojave veličina kao što su Sean Penn, Tom Waits ili Bradley Cooper, koji očito uživaju tumačeći svoje osebujne likove. "Licorice Pizza", a film je nazvan po ondašnjem lancu trgovina ploča, potpuno vas obuzme svojom atmosferom u dva sata i četvrt, postupno i nenametljivo, a na kraju ostanete ovisni o njemu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije