Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzej Matija Skurjeni u Zaprešiću

Reprezentativna izložba slika Matka Trebotića

Matko Trebotić
Foto: VL
15.04.2016.
u 07:00

Matko Trebotić svakako zauzima posebno mjesto u hrvatskoj kulturi, riječ je o svestrano angažiranom umjetniku, jednom od najeminentnijih likovnih stvaralaca

U Muzeju Matija Skurjeni u Zaprešiću večeras se otvara reprezentativna izložbe slika istaknutog hrvatskog umjetnika Matka Trebotića koja je pod nazivom "Univerzum Trebotić" realizirana u suradnji s Galerijom umjetnina iz Splita, nositelja projekta koji predstavlja svojevrsni retrospektivni presjek Trebotićevih najznačajnijih ostvarenja. Na izložbi se predstavljaju djela nastala tijekom proteklih desetljeća prebogatog umjetnikovog djelovanja s naglaskom na radovima njegove najnovije slikarske produkcije.

Matko Trebotić svakako zauzima posebno mjesto u hrvatskoj kulturi, riječ je o svestrano angažiranom umjetniku, jednom od najeminentnijih likovnih stvaralaca koji se, osim u slikarstvu, uspješno okušao u različitim medijima i likovnim disciplinama, od kiparskih intervencija u prostoru i specifičnih prostornih instalacija, do scenografije,izrade svečanih kazališnih zastora (u Splitu, Rijeci, Dubrovniku) i plakata.

- Na svojim novim slikama, po konceptu redukcije i boje i forme, Trebotić na sebi svojstven i inovativan način spaja različite elemente primorskog pejzaža sa skicama i projekcijama fragmenata starohrvatske sakralne arhitekture, gradeći slojevite apstraktne strukture "kulturološkog krajolika" iznimne poetske senzibilnosti. Izraz lokalne baštine na taj je način preveo na univerzalni jezik suvremenog slikarstva, nastojeći više no ikada dosad na slikarskoj afirmaciji kulturnog naslijeđa i vlastitoga kulturnog identiteta unutar paradigme globalne civilizacije, ističe Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina Split i kustos izložbe.

Za postav u zaprešićkom Muzeju Matija Skurjeni napravljen je suženi reprezentativan izbor 30-ak antologijskih radova, ulja na platnu, većeg i srednjeg formata, uglavnom iz recentnog ciklusa pod naslovom „Svjetlost Mediterana“ i „Krhotine otoka“, 2010-2015., koji su postavljeni na dvije etaže. Nakon Splita i Mostara izložbu Matka Trebotića mogu vidjeti i Zagrepčani.

Komentara 1

Avatar sujon
sujon
09:09 21.04.2016.

Experienced Professional and gorgeous Paintings !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije